Separatisti na nepokojnom východe Ukrajiny hlásia ďalšie obete

Šesť povstalcov prišlo o život na letisku v Donecku na Ukrajine, kde sa snažili prebiť naspäť na miestne letisko a pozbierať telá spolubojovníkov zabitých začiatkom týždňa ukrajinskou armádou.

31.05.2014 16:00 , aktualizované: 20:26
Ukrajina, Slaviansk, vojak Foto: ,
Ukrajinský vojak strieľa z granátometu počas bojov s proruskými separatistami v Slaviansku.
debata (305)

Podľa agentúry Reuters to povedal veliteľ proruských separatistov. Agentúra DPA predtým tiež s odvolaním sa na rebelov uviedla, že pri nočných bojoch vo východoukrajinskom Slaviansku zahynuli dvaja civilisti a ďalší štyria utrpeli zranenia. Kyjev túto bilanciu obetí nepotvrdil.

Rebeli podľa agentúry Interfax tiež naznačili, že sú ochotní skupinu štyroch zadržiavaných inšpektorov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vymeniť za väznených separatistov. Rusko oznámilo, že o prepustení pozorovateľov so vzbúrencami rokuje.

K prestrelke na Donecku letisku došlo podľa veliteľa separatistov Denisa Pušilina už v piatok. „Naši chlapci sa odtiaľ pokúsili dostať telá,“ uviedol. Podľa agentúry Interfax sa vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky chce obrátiť na Medzinárodný výbor Červeného kríža so žiadosťou o vydanie mŕtvych, ktorí po bitke zostali ležať na pozemku letiska. Podľa Reuters nie je jasné, koľko ich tam ostalo.

Ukrajinská armáda oznámila, že odrazila dva nové útoky na letisko. Po jeho dobytí začiatkom týždňa oznámila, že v bitke prišlo o život 50 povstalcov.

V centre Donecka medzitým demonštrovalo najmenej 2000 ľudí s ruskými vlajkami. Manifestanti na Leninovom námestí skandovali: „Rusko, Rusko.“

Strety sú hlásené tiež z obce Đakovo v Luhanskej oblasti pri hraniciach s Ruskom, kde podľa ukrajinskej armády pri nočnom útoku ozbrojencov na zariadení pohraničnej stráže boli zranení traja vojaci. Armáda uviedla, že na hraničiarský post zaútočilo asi 80 ozbrojencov. Vládne sily sa podľa armády ocitli pod paľbou z granátometov, ozbrojencov ale nakoniec prinútili stiahnuť. Do tamojšieho boja nasadila armáda jednu stíhačku Su-27.

Zadržaných pozorovateľov OBSE chcú vymeniť za rebelov

Naďalej zostáva nejasný osud štyroch inšpektorov OBSE pôsobiacich v Doneckej oblasti. Skupiny, ktorú tvorí Dán, Estónec, Švajčiar a Turek, sa separatisti zmocnili v pondelok. Teraz vraj samozvaná Donecká ľudová republika zvažuje, že ich prepustí výmenou za rebelov, ktorých ukrajinské jednotky zadržali. Konečné rozhodnutie ale zatiaľ nepadlo, uviedol Interfax.

Stály ruský predstaviteľ pri OBSE Andrej Kelin oznámil, že Rusko sa do rokovaní zapojilo. „Prepustenie sa naťahuje,“ povedal Kelin s tým, že nedokáže odhadnúť, kedy bude prípad vyriešený. Dodal, že Moskva udržuje so separatistami kontakt pomocou internetového komunikačného programu Skype.

Zástupca OBSE Wolfgang Ischinger, ktorý sa znepriatelené strany na Ukrajine snaží primäť k dialógu, v rozhovore s nemeckou televíziou ZDF povedal, že medzinárodné organizácie z obáv o životy svojich pracovníkov zvažuje stiahnutie pozorovateľov z krajiny. Moskva tieto úvahy OBSE kritizovala.

„Pri zámerne zosilnenej trestnej operácii Kyjeva vo východnej časti krajiny je nevyhnutné, aby sa zintenzívnila činnosť medzinárodných pozorovateľov,“ uviedla ruská diplomacia podľa agentúry AP vo vyhlásení. Rusko zásah ukrajinských vojakov označuje za trestné ťaženie, Kyjev naopak hovorí o protiteroris­tickej operácii.

Medzitým sa čečenský vodca Ramzan Kadyrov opätovne ohradil proti obvineniam, že na vzbúrenom východe Ukrajiny bojujú ním vyslané čečenské jednotky, ako tvrdí Kyjev. Pripustil však, že v radoch rebelov je podľa jeho odhadu 14 Čečencov, ktorí na Ukrajinu odišli z vlastnej vôle.

Kyjev obviňuje Moskvu z neuznania volieb a propagandy

Ukrajinská vláda v sobotu obvinila Rusko zo šírenia propagandy, ktorej údajným cieľom je presvedčiť svetové mocnosti, aby neuznali výsledky nedeľňajších prezidentských volieb, ktorých víťazom sa stal prozápadný miliardár Petro Porošenko.

Podľa vyjadrení ministra zahraničných vecí Andrija Deščiciu zverejnených v sobotu na portáli denníka Kyiv Post „aktuálna masívna informačná kampaň Kremľa s hromadou zahmlievania a falošných správ signalizuje jednu vec – toto je posledná ruská šanca na pokus o zmenu nastavenia medzinárodnej verejnej mienky“. Šéf ukrajinskej diplomacie zároveň potvrdil, že vláda v Kyjeve dodnes, päť dní po voľbách, stále nedostala oficiálne uznanie výsledkov volieb zo strany Moskvy. Tá pritom podľa neho „nemá právne dôvody na spochybňovanie legitimity volieb“.

Ruskej vláde sa nepáči prebiehajúca vojenská ofenzíva proti proruským povstalcom na východe a vo štvrtok opäť vyzvalo ukrajinskú vládu, aby ju zastavila. Na OSN a Európsku úniu Moskva zároveň apelovala, aby pomohli odvrátiť „katastrofu“ na Ukrajine. Porošenko však po zvolení za hlavu štátu vyhlásil, že „protiteroristická operácia“ bude pokračovať ešte intenzívnejšie. V záujme upokojenia situácie už Rusi prisľúbili skoré stretnutie s Porošenkom.

305 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Ukrajina #Slaviansk #separati