V Bangkoku sa konal protest, v uliciach hliadkujú vojaci

Thajská armáda rozmiestnila v centre metropoly Bangkoku tisíce vojakov a policajtov, ktorí majú zabrániť protestom proti vojenskému prevratu z 22. mája. Menšia demonštrácie sa ale napriek tomu uskutočnila, stovky protestujúcich sa zhromaždili pred jedným z obchodných domov.

01.06.2014 15:19
Thajsko, armáda, vojaci Foto:
Vojaci blokujú vstup do vlakovej stanice v blízkosti nákupného centra v Bangkoku, kde sa zhromaždili demonštranti.
debata

K žiadnemu násiliu nedošlo a dav sa po niekoľkých hodinách rozišiel, uviedla agentúra Reuters.

Demonštrácia zvolaná na nedeľu napriek zákazu mala byť reakciou na oznámenia šéfa junty, že návrat k demokracii bude možný najskôr za rok. Protestujúci v centre Bangkoku vykrikovali heslá požadujúce slobodu a demokraciu a držali nápisy odsudzujúce vojenský prevrat.

„Som tu, pretože nechcem prevrat. Chcem voľby a demokraciu,“ uviedla šesťdesiatšesťročná žena, ktorá si kvôli obavám o svoju bezpečnosť nepriala zverejniť svoje meno. „Žijeme v 21. storočí. Nemalo by dochádzať k žiadnym prevratom, ale stále sa to deje…, pretože Thajčania sa boja dať verejne najavo svoj ​​názor,“ dodala.

Thajské úrady v nedeľu nechali uzavrieť niekoľko staníc hromadnej dopravy v kľúčových častiach mesta. Miestnym občanom to zdôvodnili s tým, že ide len o dočasné prerušenie služieb „pre vašu bezpečnosť kvôli situácii, ktorá vonku panuje“.

Thajsko sa už sedem mesiacov zápasí s politickou krízou. V uplynulých mesiacoch protestovali v uliciach Bangkoku desaťtisíce ľudí proti vláde premiérky Jinglak Šinavatrovej. Vláda zostala pri moci aj po tom, čo Šinavatrovú súd usvedčil zo zneužitia moci a nariadil jej rezignovať.

Minulý týždeň vo štvrtok vládu zvrhla armáda s odôvodnením, že chce v krajine obnoviť poriadok a presadiť politické reformy. Armáda po prevzatí moci pozastavila platnosť ústavy, rozpustila Senát a zaviedla cenzúru tlačených médií i rozhlasového a televízneho vysielania. Nástup junty následne schválil kráľ Pchúmipchona Adundét, ktorý tým dodal prevratu podľa miestnych zvyklostí legitimitu.

Demonštranti odvtedy každý deň vychádzajú do ulíc, pochodujú Bangkokom a dochádza aj k stretom s vojakmi. Zatiaľ nikto nebol zranený, existujú ale obavy z vypuknutia násilností. Vojenská junta zakázala akákoľvek politické zhromaždenia piatich a viac ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #armáda #Thajsko #prevrat