Rozsudok sudánskeho súdu zatiaľ platí

Sudánsky šéf diplomacie poprel v nedeľu informáciu, podľa ktorej ženu odsúdenú na trest smrti za prijatie kresťanstva prepustia v najbližších dňoch.

02.06.2014 07:18
Daniel Wani, Meriam, Sudán Foto:
Daniel Wani s manželkou Meriam Ishagovou.
debata (11)

Podľa BBC a CNN o skorom prepustení nešťastnice nevie nič ani jej manžel. Pritom ešte v sobotu hovorca sudánskeho ministerstva zahraničných vecí oznámil, že ženu v najbližších dňoch prepustia na slobodu. Včera už hovoril, že nevie nič o plánoch týkajúcich sa prepustenia dvadsaťsedemročnej Meriam Ishagovej. Jediná cesta na slobodu podľa neho je možná iba v prípade, že odvolací súd sa pozitívne postaví k žiadosti o odvolanie.

„Nekontaktoval ma ohľadne prepustenia manželky nijaký jej sudánsky či zahraničný sprostredkovateľ,“ povedal Daniel Wani, manžel Ishagovej. Informáciu si všimol len vďaka médiám a považuje ju za fámu. „Počkám na odvolanie, ktoré podal môj právnik, a verím, že moju ženu napokon oslobodia,“ dodal Wani.

Trest smrti nad Ishagovou vyniesol miestny súd na základe islamského práva šaría ešte v polovici mája. Až 95 percent obyvateľov Sudánu vyznáva islam. Trest vyniesli po tom, čo žena odmietla vrátiť sa k islamskej viere.

„Dali sme vám tri dni na rozmyslenie, ale vy trváte na tom, že sa nevrátite k islamu. Odsudzujem vás preto na trest smrti obesením,“ znel verdikt sudcu. Zároveň prikázal ženu zbičovať sto ranami za smilstvo. Kvôli tehotenstvu vykonanie ortieľu obesením odročili o dva roky. Aby sa vraj odsúdená mohla starať o dievčatko, ktoré sa narodilo minulý týždeň v utorok. Počas pôrodu však bola zviazaná reťazami.

Otec Meriam je moslim. Obhajoba však postavila odpor na tvrdení, že jej matka ju vychovala ako ortodoxnú kresťanku. Navyše otec s nimi vraj ani nežil. Ženu zatkli ešte minulý rok v auguste a bola obvinená zo smilstva. Islamské právo totiž neuznáva jej svadobný obrad s kresťanom. Navyše vo februári súd pridal ďalšie obvinenie – odpadlíctvo od viery. Od februára je spolu s ňou v cele aj jej prvé dieťa, dvadsaťmesačný syn. Ako tvrdí otec, chlapček veľmi ťažko znáša pobyt za mrežami. Wani ako kresťan sa o potomka nesmie starať.

Zastupiteľské úrady západných krajín, ako aj ochrancovia ľudských práv kritizovali rozsudok nad Ishagovou. Najnovšie tak urobil britský premiér David Cameron, ktorý vyzval sudánsky úrady na zrušenie rozsudku. Považuje ho za barbarský. Proti verdiktu sa postavili aj USA a Francúzsko. Na stranu odsúdenej ženy sa postavilo aj 600-tisíc ľudí, ktorí podpísali petíciu organizácie Amnesty International žiadajúcu oslobodenie Ishagovej.

„Amnesty International verí, že Meriam je väzňom svedomia, odsúdená iba na základe svojho náboženského vyznania. Musí byť preto ihneď a bezpodmienečne prepustená,“ vyhlásil po vynesení rozsudku zástupca organizácie pre Sudán Manár Idris. Ochrancovia ľudských práv sú v Sudáne nepretržite od roku 2005.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #kresťanstvo #Sudán