Thajská junta predložila návrhy na podporu ekonomiky

Thajská vojenská junta predložila v nedeľu večer zoznam naliehavých opatrení na podporu ekonomiky, ktorú po mesiacoch politických nepokojov ohrozuje recesia.

02.06.2014 07:56
debata (1)

Vojenská rada, ktorá sa dostala k moci po prevrate zo 22. mája, plánuje napríklad zavedenie maximálnych cien palív a úverových garancií pre malé podniky, uviedla agentúra Reuters.

Generáli po rokovaniach s ekonomickými činiteľmi ale navrhujú aj dlhodobejšie kroky typu zakladania špeciálnych ekonomických zón na hraniciach s Mjanmarskom, Laosom a Malajziou.

Thajsko sa sedem mesiacov trápilo politickou krízou a Bangkok sa otriasal veľkými demonštráciami protivníkov vlády premiérky Jinglak Šinavatrovej. Tú začiatkom mája súd usvedčil zo zneužitia moci a nariadil jej rezignovať. Predminulý štvrtok zvyšok jej vlády zvrhla armáda s odôvodnením, že chce v krajine obnoviť poriadok a presadiť politické reformy. Nástup junty schválil kráľ Pchúmipchona Adundét, ktorý tým dodal prevratu podľa miestnych zvyklostí legitimitu.

Vojenská rada uviedla, že o svojich 30 naliehavých návrhoch na podporu ekonomiky bude v najbližších dňoch diskutovať s vodcom junty, generálom Prajutchom Čan – Očom. Medzi ďalšími plánmi je napríklad poistenie cien pre pestovateľov ryže, ktoré by nahradilo doterajší nákladný systém výkupu. Ten sa kvôli neschopnosti vlády získať na neho financie zrútil.

Podľa thajských médií by v pondelok mali predložiť junte svoje investičné plány štátne podniky, ako je letecká spoločnosť Thai Airways International alebo štátne železnice. Vodca junty Čan – Oča v piatok vyhlásil, že proces zmierenia medzi politickými silami a reformy v krajine potrvajú približne rok, a až potom sa budú môcť uskutočniť parlamentné voľby.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #prevrat #junta