Obama bude v Poľsku rokovať aj s Gašparovičom

Americký prezident Barack Obama v pondelok odletí z Washingtonu a namieri si to do Európy, kde absolvuje krátke turné.

02.06.2014 09:25
Obama, Gašparovič Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič počas stretnutia s prezidentom USA Barackom Obamom vo Varšave v máji 2011.
debata (15)

Jeho hlavným cieľom bude hľadanie riešenia krízy na Ukrajine, kde proruskí povstalci na východe bojujú proti centrálnej vláde v Kyjeve. Obama najskôr zavíta do Poľska, neskôr navštívi bruselské sídlo Európskej únie a turné zakončí vo Francúzsku, kde si pripomenie výročie vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii počas druhej svetovej vojny.

Obama sa v Poľsku v utorok stretne s lídrami strednej a východnej Európy vrátane slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča. Okrem neho bude rokovať aj s najvyššími predstaviteľmi Poľska, Bulharska, Česka, Estónska, Chorvátska, Litvy, Lotyšska, Maďarska a Rumunska. Šéf Bieleho domu by mal vo Varšave absolvovať krátku schôdzku aj s novozvoleným ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

Americký prezident príde do Európy druhýkrát v priebehu dvoch mesiacov. Vo štvrtok sa vo Francúzsku stretne s prezidentom Françoisom Hollandom a v piatok sa zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii. Medzi hosťami by mal byť aj ruský prezident Vladimir Putin.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Ivan Gašparovič