Kubiš a Lajčák sú favoritmi na post generálneho tajomníka OSN

Novým generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov môže byť prvýkrát v histórii Slovák. Píše o tom britský týždenník The Economist, podľa ktorého súčasného šéfa najväčšej organizácie sveta nahradí buď slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, alebo jeho predchodca Ján Kubiš.

02.06.2014 10:07 , aktualizované: 10:53
Kubiš, Lajčák Foto: ,
Miroslav Lajčák (vľavo) na archívnej fotografii s Jánom Kubišom
debata (54)

Ten v súčasnosti pôsobí ako osobitný predstaviteľ OSN v Afganistane a podľa prestížneho týždenníka má preto na zisk prestížnej funkcie o niečo vyššie šance. Lajčák zase v minulosti zastával funkciu vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva pre Bosnu a Hercegovinu.

Panovi Ki-munovi sa druhé a zároveň posledné päťročné funkčné obdobie skončí v roku 2016. O jeho nástupcovi rozhodne Valné zhromaždenie OSN na odporúčanie Bezpečnostnej rady. V nej má všetkých päť stálych členov právo veta a každá z mocností tak môže zvolenie nového generálneho tajomníka zablokovať. Všeobecne panuje nepísaná zhoda v tom, že šéfom OSN nebude Američan a podľa Economistu je preto po ázijskom generálnom tajomníkovi teraz na rade Európa.

Pozorovatelia tiež očakávajú, že nový šéf OSN bude pochádzať z postkomunistickej krajiny. Okrem oboch Slovákoch sa uvažuje aj o slovinskom exprezidentovi Danilovi Türkovi, ale tiež Irine Bokovovej, ktorá v súčasnosti šéfuje Organizácii OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO).

Podľa rezortu diplomacie je dobré, že renomovaná tlač spomína Lajčáka a Kubiša

Slovenský rezort diplomacie považuje za dobrý signál, že aj renomovaný britský týždenník The Economist prináša v súvislosti s budúcim obsadením postu generálneho tajomníka OSN ako vážnych kandidátov aj mená dvoch slovenských diplomatov.

„Minister Miroslav Lajčák sa v súčasnosti plne sústreďuje na prácu, ktorú vykonáva vo funkcii ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a preto nevidí dôvod sa k tejto otázke akokoľvek vyjadrovať,“ uviedol riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Susko.

Zároveň upozornil, že táto téma nie je nová, v médiách sa objavuje pravidelne, a v ostatných mesiacoch je rezort diplomacie s podobnými otázkami konfrontovaný opakovane.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Miroslav Lajčák #Ján Kubiš