Merkelová chce pre Junckera čo najširšiu podporu v EÚ

Nemecká kancelárka Angela Merkelová chce v Európskej únii získať čo najširšiu podporu pre nomináciu Jeana - Clauda Junckera do čela Európskej komisie.

02.06.2014 15:00
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (1)

V Berlíne uviedla, že stojí aj o pozitívny prístup zo strany Británie, rokovania však podľa nej budú vyžadovať čas.

Britský premiér David Cameron pritom v sobotu podľa nemeckého týždenníka Der Spiegel pohrozil možným odchodom Británie z Európskej únie v prípade, že sa bývalý dlhoročný luxemburský premiér stane budúcom šéfom Európskej komisie. „Vo všetkých rozhovoroch, ktoré vediem, pracujem na tom, aby Jean – Claude Juncker získal nutnú väčšinu v rade a mohol sa stať novým predsedom komisie,“ povedala Merkelová na tlačovej konferencii po rokovaní s gruzínskym premiérom Irakliom Garibašvilim.

Podľa nej síce k takémuto rozhodnutiu stačí kvalifikovaná väčšina na summite EÚ, kancelárka by ale bola radšej, keby sa voľba uskutočnila „v európskom duchu“.

„A európsky duch znamená, že sa stále pracuje na tom, aby sme získali čo s najväčiou mierou zhody. Nie je mi jedno, či Británia bude alebo nebude členom Európskej únie,“ vyhlásila Merkelová. „Bude potrebné vynaložiť všetky sily, aby aj tu bol zachovaný európsky duch, akokoľvek to rozhodnutie bude kontroverzné. A to si vyžiada čas,“ doplnila.

Podľa Merkelovej by sa navyše súčasne s rozhodnutím o predsedovi Európskej komisie malo rozhodnúť aj o jej programových prioritách na nasledujúcich päť rokov. Nemecká kancelárka predpokladá, že šéfovia štátov únie a vlád budú o personálnych i programových otázkach rokovať súčasne a že výsledok rozhovorov bude známy až o niekoľko týždňov.

V májových európskych voľbách ponúkli európske stranícke frakcie vôbec prvýkrát svojich kandidátov na predsedu Európskej komisie. Juncker zastupoval Európsku ľudovú stranu (EPP), ktorá sa nakoniec stala najsilnejšou frakciou Európskeho parlamentu, jeho hlavným súperom bol nemecký socialista Martin Schulz.

Najväčšie výhrady voči Junckerovi v čele Európskej komisie má Británia. Podľa premiéra Camerona je Juncker príliš federalistický a mohol by zhatiť nádeje na zreformovanie vzťahov Londýna k EÚ. Proti Junckerovej nominácii sa ale vyslovili aj premiéri Maďarska, Švédska a Holandska, výhrady má tiež Francúzsko či Taliansko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Angela Merkelová #Jean-Claude Juncker