Vo vládnych štvrtiach volia Asada aj vlastnou krvou

Tisíce Sýrčanov mávali fotkami svojho lídra a tancovali s vlajkami, aby tak vyjadrili opätovnú podporu Bašarovi Asadovi v deň prezidentských volieb, ktoré opozícia odmietla ako frašku.

03.06.2014 08:14 , aktualizované: 15:23
Sýria, voľby, Asad Foto: ,
V Sýrii hlasujú v prezidentských voľbách. Očakáva sa víťazstvo Bašara Asada.
debata

Niektorí označili svoje hlasovacie lístky krvou po tom, ako si pichli do prsta špendlíkmi poskytnutými vládou, čo chápu ako symbolický akt vernosti a vlastenectva. Iní si zvolili hlasovanie pred zrakmi ďalších voličov a televíznych kamier a nešli za záves do súkromia. Mnohí mali odznaky s Asadovou podobizňou a uviedli, že znovuzvolenie dá sýrskemu lídrovi väčšiu legitimitu na nájdenie riešenia zničujúceho trojročného konfliktu. Ten si podľa aktivistov vyžiadal už vyše 160-tisíc obetí, z ktorých tretinu tvoria civilisti.

Hlasovanie sa koná len vo vládou kontrolovaných oblastiach. Asadovo víťazstvo, ktoré je napriek dvom protikandidátom vopred isté, mu zabezpečí už tretie funkčné obdobie, upevní jeho moc a pravdepodobne ešte viac posilní jeho odhodlanie potlačiť povstanie proti svojej vláde. Západ a jeho regionálni spojenci vrátane Turecka a Saudskej Arábie hlasovanie odmietajú ako frašku, miestna opozícia ho bojkotuje a nazýva „krvavými voľbami“ pre veľké utrpenie, ktoré krajina pod vedením neústupčivého Asada zažíva.

Ľudia hlasujú v prezidentských voľbách v hoteli... Foto: Reuters, OMAR SANADIKI
Sýria, voľby Ľudia hlasujú v prezidentských voľbách v hoteli v Damasku.

Bašar sa sýrskym prezidentom stal v roku 2000 po smrti otca Háfiza a jeho druhý sedemročný mandát sa oficiálne končí v polovici júla. Poistkou jeho opätovného zvolenia je aj oficiálna požiadavka, aby kandidát uplynulých desať rokov žil v Sýrii. Opoziční lídri tak nemajú možnosť aktívne sa do prezidentského boja zapojiť. Sýrske prezidentské voľby boli v uplynulých desaťročiach fakticky referendami, keďže sa v nich rozhodovalo iba o jedinom kandidátovi, ktorým bol Bašar a predtým jeho otec Háfiz. Asadova strana Baas krajinu ovláda od roku 1963, keď sa dostala k moci prostredníctvom krvavého puču.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Asad