Kyjev odmieta Orbánovu výzvu na autonómiu pre Maďarov

Kyjev v utorok odmietol výzvy maďarského premiéra Viktora Orbána na udelenie autonómie etnickým Maďarom žijúcim v susednej Ukrajine s tým, že takýto krok by ohrozil jednotu krajiny.

03.06.2014 11:27
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (12)

Námestníčka ukrajinského ministerstva zahraničia Natalia Galibarenková v rozhovore pre denník Népszabadság zdôraznila, že menšinové jazyky budú na Ukrajine rovnocenné so štátnym jazykom v oblasti vzdelávania a úradného styku v regiónoch s výraznou etnickou menšinou. Vylúčila však udelenie kultúrnej autonómie na základe etnicity.

„Sme jednotný štát a k autonómii sa staviame veľmi opatrne,“ vyhlásila Galibarenková. Ukrajine v súčasnosti hrozí rozpad pre separatistické povstanie na rusky hovoriacom východe krajiny, ktoré vypuklo potom, čo sa od Ukrajiny odtrhol Krym a pripojil sa k Ruskej federácii. Galibarenková v tejto súvislosti vyzvala ukrajinských partnerov, aby sa zdržali vyhlásení, ktoré len nahrávajú Rusku.

„Ukrajina nebude stabilná ani demokratická, ak nedá svojim menšinám vrátane tej maďarskej to, čo im patrí. Dvojité občianstvo, kolektívne práva a autonómiu,“ vyhlásil pred dvoma týždňami Orbán. Kyjev reagoval predvolaním si maďarského veľvyslanca. Orbánova výzva sa stretla aj s negatívnym ohlasom zo strany jeho európskych susedov, kde taktiež žije maďarská komunita. Šéf maďarskej diplomacie János Martónyi sa snažil premiérove slová zmierniť a vyhlásil, že staronový premiér nežiada územnú autonómiu, ale kultúrnu a etnickú.

Orbán po svojej inaugurácii pomenoval priority svojej novej vlády a medzi nimi aj práva pre maďarské menšiny žijúce v krajinách strednej Európy, ktorým jeho predchádzajúca vláda priznala maďarské občianstvo. Poukázal pritom aj na približne 200-tisíc etnických Maďarov žijúcich na Ukrajine, ktorých bude podľa neho maďarská vláda podporovať v ich snahe o získanie autonómie. Tá môže mať podľa Orbána veľa podôb, ukrajinskí Maďari sa však sami musia rozhodnúť, akú formu uprednostnia.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #autonómia #Ukrajina