Saudskoarabský minister zdravotníctva pre MERS odvolal námestníka

Saudskoarabský minister zdravotníctva odvolal svojho námestníka kritizovaného západnými vedcami za neochotu spolupracovať pri výskume nebezpečného koronavírusu MERS. Od roku 2012 sa ním podľa agentúry Reuters v kráľovstve nakazilo vyše 570 ľudí a 190 z nich zomrelo. Vedci zatiaľ nevedia, čo je zdrojom nákazy, a nemajú proti MERS žiadnu účinnú látku.

03.06.2014 14:30
MERS, Saudská Arábia, vírus, rúška Foto: ,
Moslimskí pútnici majú rúška, aby sa chránili pred vírusom MERS.
debata (1)

Námestník Zijád Mímiš je už druhým vysokým predstaviteľom saudskoarabského zdravotníctva, ktorý kvôli MERS prišiel o funkciu. Pred ním to bol minister zdravotníctva Abdalláh Rabíja, ktorého v apríli odvolal kráľ Abdalláh a nahradil ho doterajším ministrom práce Ádilom Fakíhom.

Západní vedci, ktorí sa zaoberajú vírusom MERS, kritizovali Mímiša za neochotu spolupracovať so špeciálnymi laboratóriami, ktoré chcú prísť na to, ako sa vírus šíri. Mímiš k tomu povedal, že ho kritika prekvapuje.

Saudská Arábia teraz rýchlo zverejňuje informácie o nových pacientoch aj úmrtiach. Vyplýva z nich, že sa šírenie nákazy v polovici mája spomalilo. Miestne úrady to vysvetľujú zavedením účinnejšej ochrany v nemocniciach. Medzi pacientmi sú často zdravotníci, ktorí prišli do styku s chorými.

Správy o MERS znepokojujú moslimské štáty, pretože 28. júna sa začne moslimský pôstny mesiac ramadán a mnohí veriaci zamieria do kráľovstva. Vírus sa rozšíril aj do ďalších krajín v oblasti a tiež do USA, Malajzie aj Grécka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #vírus MERS