Poľsko je proti predaju francúzskych vojenských lodí Rusku

Poľsko je proti tomu, aby Francúzsko dokončilo predaj svojich vojenských lodí typu Mistral Rusku, ktoré by nimi ohrozovalo partnerské krajiny Európskej únie. Povedal to poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski v rozhovore, ktorý v utorok zverejnil na svojom webe francúzsky denník Le Monde.

03.06.2014 15:30
Poľsko, Radoslaw Sikorski Foto: ,
Radoslaw Sikorski
debata (80)

Na otázku, či Francúzsko má dodať Rusku sľúbené dve lode triedy Mistral, Sikorski odpovedal: „Nie, pretože ruskí generáli už povedali, na aké účely tieto lode plánujú použiť – na ohrozovanie susedov Ruska v Čiernom mori. A ide o partnerské krajiny Európy.“

Sikorski, ktorého krajina susedí s Ruskom a má s Moskvou napäté vzťahy, by sa podľa niektorých správ mohol stať novým šéfom diplomacie Európskej únie.

Agentúra Reuters v polovici mája s odvolaním sa na nemenované francúzske diplomatické zdroje uviedla, že Francúzsko bude pokračovať v predaji svojich vojenských lodí Rusku, pretože zrušenie kontraktu by spôsobilo väčšie škody Parížu než Moskve.

„Kontrakt je zaplatený a keby nebol dodržaný, prišiel by finančné postih,“ citoval Reuters nemenované zdroje. „Pokutu by dostala Francúzsko. Je príliš jednoduché povedať, že Francúzsko sa má toho predaja vzdať.“

Údajné odhodlanie Paríža dodať Rusom dve vojnové lode podľa Reuters ukazuje na obmedzenie sankcií Európskej únie, ktoré majú potrestať Rusko za anexiu ukrajinského Krymu a odradiť Moskvu od vpádu na východ Ukrajiny.

Francúzi napriek nesúhlasom mienia lode dodať

Spojené štáty niekoľkokrát zdôraznili svoj odmietavý postoj k tomuto predaju, ktorý je podľa nich „nekonštruktívny“. „Vyjadrili sme ohľadom tohto predaja naše znepokojenie u francúzskej vlády a budeme v tom pokračovať,“ povedala v polovici mája hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia.

Francúzsko v marci oznámilo, že zmluvu o dodávke dvoch lodí triedy Mistral v hodnote 1,2 miliardy eur preskúma v októbri. Prvá loď s názvom Vladivostok by mala byť dodaná do tohtoročného posledného štvrťroka. Druhá, ktorá bola pomenovaná po krymskom prístave Sevastopoľ, má byť dodaná do roku 2016.

Plavidlá triedy Mistral sú viacúčelové a môžu prepravovať vrtuľníky a tanky. Zmluva o ich dodaní bola uzavretá v júni 2011. Podľa skorších správ ruských médií už za ne Moskva zaplatila 700 miliónov eur. Ruské ministerstvo obrany v marci Paríž varovalo, že v prípade stornovania predaja by musela zaplatiť cenu kontraktu a dodatočnú sankciu.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #Francúzsko #Rusko #USA #kontrakt #Radoslaw Sikorski #vojenské lode