OBSE zníži počet pozorovateľov na východe Ukrajiny

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) z bezpečnostných dôvodov zníži počet svojich pozorovateľov v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny a presunie ich do iných miest.

03.06.2014 16:58
debata (6)

V Ženeve to podľa ruskej agentúry ITAR-TASS oznámil generálny tajomník OBSE Lamberto Zannier. Uviedol tiež, že organizácia má informácie o skupine štyroch pozorovateľov, ktoré minulý týždeň uniesli povstalci.

„Vieme o nich, sú živí a zdraví,“ povedal Zannier. Potvrdil, že zadržiavaní pozorovatelia sú rukojemníkmi povstalcov. Odmietol ale podať informáciu o tom, či a s kým OBSE o ich oslobodení rokuje. Koncom mája oznámil vodca povstalcov v Slaviansku Vjačeslav Ponomarjov, že práve jeho ľudia štvoricu pozorovateľov zadržiavajú. Čoskoro vraj budú prepustení.

Zannier ďalej povedal, že situácia v Doneckej a Luhanskej oblasti je natoľko nebezpečná, že OBSE tam musí znížiť počet členov svojich pozorovateľských misií. „Východné regióny pokrývame tak husto, ako to len ide. V danom okamihu ale musíme napríklad našich ľudí z Donecka premiestniť inam. Svoju misiu budú vykonávať v Charkove, Dnepropetrovsku alebo Kyjeve,“ povedal taliansky diplomat. Zníženie počtu pozorovateľov sa podľa neho týka aj Luhanskej oblasti.

OBSE na východe Ukrajiny udržuje niekoľko stoviek dlhodobých pozorovateľov, ktorí tam pôsobia od marca. V skupine, ktorú minulý týždeň v pondelok zadržali povstalci v Slaviansku, sú pozorovatelia z Estónska, Dánska, Švajčiarska a Turecka.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #OBSE #Ukrajina #Slaviansk #pozorovatelia