Obama vyzval Putina na stretnutie s Porošenkom

Americký prezident Barack Obama v utorok vyzval svojho ruského náprotivka Vladimira Putina na stretnutie s novozvoleným ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

03.06.2014 19:56
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama.
debata (128)

Obama chce podľa svojich slov takýto návrh Putinovi predostrieť na piatkovom spomienkovom podujatí pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk vo francúzskej Normandii.

Šéf Bieleho domu počas návštevy Poľska zároveň podotkol, že Putin by taktiež mal oficiálne uznať májové prezidentské voľby na Ukrajine za legitímne a pomôcť sprostredkovať „taký dialóg pozdĺž ukrajinsko-ruskej hranice, ktorý by upokojil situáciu“. Podľa Obamu by sa v prípade konštruktívneho prístupu šéfa Kremľa dala obnoviť dôvera medzi Moskvou a Washingtonom, ktorá upadla pre aktuálne dianie na východe Ukrajiny. Ako však dodal, „treba povedať, že celý proces obnovy by trval istý čas“.

Prozápadný miliardár Porošenko sa stal oficiálnym víťazom májových ukrajinských prezidentských volieb už v prvom kole, v ktorom získal takmer 55 percent hlasov. Rusko ho však dodnes oficiálne neuznalo za legitímne zvoleného prezidenta, za ktorého ho inaugurujú v sobotu. Putin medzi hosťami slávnosti nie je. Deň predtým sa však obaja objavia v Normandii. Obama sa s Porošenkom stretne ešte v stredu na záver svojej návštevy Poľska.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Vladimir Putin #Petro Porošenko