Obama sľúbil ochranu spojencov v NATO

Ruská agresia nám pripomenula, že slobodu a demokraciu nemôžeme brať ako samozrejmosť, uviedol počas prejavu vo Varšave americký prezident Barack Obama.

04.06.2014 11:51 , aktualizované: 13:31
Barack Obama, Petro Porošenko, Ukrajina, USA,... Foto: ,
Americký prezident Barack Obama (vpravo) pri podaní rúk s novozvoleným ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom počas stretnutia vo Varšave.
debata (59)

Zopakoval svoj ​​záväzok, že Spojené štáty sú pripravené ochrániť bezpečnosť svojich spojencov v NATO a ocenil úlohu Poľska v boji za demokraciu.

„Článok 5 je jasný, útok na jedného člena NATO je útokom na všetkých členov a ako spojenci máme povinnosť chrániť vašu územnú celistvosť. Poľsko nikdy nebude samo. A nielen Poľsko, ale aj Estónsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko. To nie sú len slová, to sú záväzky, ktoré nejde prelomiť,“ vyhlásil Obama.

Prejav Baracka Obamu vo Varšave

Obama rokoval s Porošenkom o pomoci s výcvikom ukrajinských vojakov

Prezident Spojených štátov Barack Obama na stredajšej schôdzke s novozvolenou hlavou Ukrajiny Petrom Porošenko rokoval o možnostiach, ako USA môžu pomôcť s výcvikom ukrajinských policajtov a vojakov. Témou rozhovoru oboch štátnikov v poľskej metropole bola aj obnova mieru a hospodárstva v krajine a tiež plán na zníženie energetickej závislosti Ukrajiny na Rusku.

Obama po varšavskej schôdzke vyhlásil, že výber Porošenka bola „múdra voľba“ a že nový prezident prevedie Ukrajinu terajším zložitým obdobím. Kyjev na východe Ukrajiny čelí povstaniu proruských separatistov, zatiaľ čo autonómny juhoukrajinský polostrov Krym v marci zabralo Rusko.

Obama tiež povedal, že summit G7, teda siedmich ekonomicky najvyspelejších krajín, ktorý sa v stredu večer začína v Bruseli, bude dôležitý, aby ukázal jednotu medzinárodného spoločenstva v ukrajinskej krí­ze.

Novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko sa ešte pred stredajšou schôdzkou s hlavou Spojených štátov Barackom Obamom stretol so šéfom americkej diplomacie Johnom Kerrym. Témou rokovania bola podľa portálu segodnya.ua podpora Washingtonu a tiež nedávne prezidentské voľby na Ukrajine.

Porošenko a Obama sa vo Varšave zúčastnia osláv 25. výročia prvých čiastočne slobodných volieb vedúcich k pádu komunizmu v Poľsku. Do Varšavy ale pricestovalo mnoho európskych štátnikov vrátane Miloša Zemana, ktorí stretnutie využili i k debatám o aktuálnej ukrajinskej kríze a jej dôsledkoch na bezpečnosť v Európe.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Ukrajina #Petro Porošenko