Imidž Ruska sa rapídne zhoršil, najhorší má Irán

Negatívny obraz Ruska sa od vlani najmä pre krízu na Ukrajine rapídne zhoršil, vyplýva z najnovšieho prieskumu uskutočnenom inštitútom GlobeScan/Pipa pre britskú stanicu BBC.

04.06.2014 13:49
debata (80)

Prieskumníci názory zisťovali celkovo v 24 krajinách sveta. Podobný trend ako v Rusku pritom zaznamenali v prípade Spojených štátov a Európskej únie, aj keď v menšej miere. Najnegatívnejšie vnímanými krajinami sú už tradične Severná Kórea a Irán. Na opačnom konci rebríčka skončilo Nemecko, ktorému verí 60 percent obyvateľov iných krajín.

Negatívny názor na Rusko v prieskume vyjadrilo 45 percent respondentov. Celkovo viac ako 24-tisíc ľudí sa prieskumníci pýtali, či majú „prevažne pozitívny“, alebo „prevažne negatívny“ pohľad na 16 vybraných krajín. Názor na Rusko sa najviac zhoršil v Keni (o 16 percent), Španielsku (o 15 percent), Brazílii (o 13 percent) a v Kanade (o 12 percent). V prípade Spojených štátov to bolo v najväčšej miere v Španielsku (o 19 percent) a Nemecku (o 18 percent).

Zatiaľ čo za zhoršením imidžu Ruska je podľa autorov prieskumu najmä anexia Krymu, v prípade Spojených štátov je to odhalenie škandálu súvisiaceho s bývalým spolupracovníkom tajných služieb Edwardom Snowdenom.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Rusko #Irán #imidž