Ukrajina podpíše asociačnú dohodu s Úniou ešte v júni

Európska únia a Ukrajina podpíšu zostávajúce časti vzájomnej asociačnej dohody a s ňou spojenú obchodnú dohodu najneskôr 27. júna, na summite Európskej únie. Novinárom to v Bruseli povedal Herman Van Rompuy, ktorý predsedá rokovaniam úniových krajín. Zdôraznil, že EÚ je pripravená dohodu podpísať čo najskôr.

04.06.2014 17:05 , aktualizované: 18:38
Herman Van Rompuy Foto:
Herman Van Rompuy oznámil, že Ukrajina podpíše s EÚ zostávajúce časti vzájomnej asociačnej dohody a s ňou spojenú obchodnú dohodu najneskôr 27. júna.
debata (54)

Summit EÚ je plánovaný na 26. a 27. júna, svoje asociačné dohody s EÚ by na ňom mali podpísať aj Gruzínsko a Moldavsko.

Na konci mája ukrajinský minister zahraničia Andrij Deščyca v Kyjeve uviedol, že Ukrajina by chýbajúce časti dohody s EÚ chcela podpísať ešte pred 27. júnom. Podľa neho bola síce dohoda o tomto dátume, novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko však údajne trvá na skoršom termíne.

Van Rompuy v stredu v Bruseli tiež potvrdil, že sa chystá v sobotu do Kyjeva na Porošenkovu inauguráciu.

Asociačná dohoda sa pre ukrajinských prozápadných politikov stala symbolom odklonu od tesných hospodárskych a politických väzieb s Ruskom. Ukrajina mohla zmluvy podpísať už vlani na jeseň v litovskom Vilniuse. Vtedy to však prezident Viktor Janukovyč náhle odmietol. Krok odôvodnil práve obavou, že integrácia s EÚ by kriticky poškodila životne dôležité napojenie na ruskú ekonomiku.

Janukovyč tak odštartoval dlhotrvajúcu krízu, ktorá viedla k jeho pádu, ruskej anexii Krymu a terajším silnejúcim bojom ukrajinskej armády s proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Kyjev z ich podpory Moskvu priamo obviňuje.

Po Janukovyčovom páde podpísal terajší premiér Arsenij Jaceňuk na konci marca v Bruseli politickú časť asociačnej dohody. EÚ sa tiež v rámci svojej pomoci ukrajinskej ekonomike rozhodla do jesene jednostranne plniť podmienky obchodnej dohody a otvoriť svoj trh pre väčšinu ukrajinského tovaru.

Brusel podporil aj udelenie kandidátskeho štatútu Albánsku

Európska komisia (EK) v stredu podporila žiadosť Albánska o udelenie štatútu kandidáta na členstvo v EÚ, pričom uznala pokrok balkánskej krajiny v eurointegračnom procese a vyzvala ju na urýchlenie reforiem.

„Na základe našich zistení potvrdzujeme bez akýchkoľvek pochybností, podmienenosti alebo výhrad odporúčanie, aby členské štáty (EÚ) udelili Albánsku kandidátsky štatút,“ povedal komisár pre rozširovanie Štefan Füle pre novinármi v Tirane. Samotné rozhodnutie členských štátov sa očakáva počas najbližšieho summitu EÚ v Bruseli, ktorý je naplánovaný na 26. a 27. júna.

Tirana požiadala o udelenie kandidátskeho štatútu ešte v roku 2009, pre napätú politickú situáciu však dlho nedokázala splniť stanovené podmienky. V prípade schválenia Európskou radou Albánci postúpia na úroveň Čiernej Hory, Macedónska, Srbska či Turecka a budú môcť otvoriť rokovania o vstupe do únie.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #asociačná dohoda #Ukrajina #obchodná dohoda