Asad obhájil mandát sýrskeho prezidenta

Doterajší sýrsky prezident Bašar Asad získal podľa predsedu parlamentu v utorkových prezidentských voľbách 88,7 percenta odovzdaných hlasov a obhájil tak prezidentský mandát.

04.06.2014 17:41 , aktualizované: 21:31
Sýria, voľby, Asad Foto: ,
V Sýrii v utorok hlasovali o novom prezidentovi.
debata (38)

Podľa rovnakého zdroja sa na hlasovaní zúčastnilo vyše 73 percent voličov.

Spojenci oceňujú priebeh volieb v Sýrii

Utorňajšie prezidentské voľby v Sýrii boli demokratické, transparentné a vydláždia cestu k „stabilite a národnej zhode“. Vo svojom vyhlásení to uvádza delegácia predstaviteľov z viac než 30 krajín, medzi ktorými figurujú spojenci sýrskej vlády na čele s prezidentom Bašarom Asadom.

Skupina zahŕňajúca zákonodarcov a iných funkcionárov z Iránu, Ruska či Venezuely sa vyjadrila po tom, ako počas prvých pluralitných prezidentských volieb v krajine za posledných viac ako 40 rokov absolvovala návštevy hlasovacích miestností. Vyhlásenie kontrastuje so stanoviskom predstaviteľov EÚ či USA podporujúcich povstanie proti Asadovi, ktorí voľby usporiadané v podmienkach občianskej vojny odsúdili. Očakáva sa totiž jasné víťazstvo Západom zatracovaného prezidenta, ktorý si tak zabezpečí v poradí už tretie sedemročné funkčné obdobie.

V záverečnom vyjadrení, ktoré v stredu prečítal predseda výboru pre národnú bezpečnosť iránskeho parlamentu Aláaddín Burúdžerdí, delegácia hovorí o voľbách uskutočnených v „čase určenom ústavou a transparentným, demokratickým spôsobom“. Washington a jeho spojencov pritom obviňuje zo „zločinov spáchaných na Sýrčanoch“.

Voliť bolo možné iba v častiach Sýrie pod kontrolou Asadovej vlády, čo znamenalo vylúčenie rozsiahlych území na severe a východe krajiny, ktoré sú v rukách povstalcov. Ešte minulý týždeň odvolili desaťtisíce Sýrčanov žijúcich v cudzine, hoci mnohí z vyše 2,7 milióna utečencov sa zdržali alebo nespĺňali zákonné podmienky pre účasť. Hlasovanie v samotnej Sýrii volebné orgány predĺžili o päť hodín, čo zdôvodnili vysokým záujmom zo strany voličov. Oficiálne výsledky volieb zatiaľ nie sú známe.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Asad