Kremeľ zjednodušil postih zahraničných agentov

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý zjednodušuje postih neziskových organizácií využívajúcich zahraničné granty.

04.06.2014 18:31
debata (43)

Novela zákona o „zahraničných agentoch stanovuje, že ponižujúcou nálepkou môže byť označená prakticky každá organizácia, na ktorú ukáže ruské ministerstvo spravodlivosti. Doteraz sa "agenti“ museli sami hlásiť.

Zákon o zahraničných agentoch platí v Rusku od predvlani, ale s jeho uplatňovaním Kremeľ nie je spokojný. Doterajšia právna úprava totiž predpokladala, že neziskové organizácie financované z cudziny sa do „čierneho zoznamu“ samy prihlásia. Po zaradení majú byť vystavené prísnejšiemu dohľadu štátnych inšpektorov a sú povinné používať označenie zahraničný agent, ktoré má v Rusku ešte z čias studenej vojny bezmála vlastizrady pachuť.

Zoznam je ale do stredy prakticky prázdny. Ruský parlament preto schválil novelu, podľa ktorej o zaradení do zoznamu môže rozhodnúť ministerstvo spravodlivosti. Organizácia, ktorá sa sama ako zahraničný agent neprihlásila, navyše dostane tučnú pokutu. Má však právo rozhodnutie ministerstva zažalovať.

Vodca ruského hnutia Za ľudské práva Lev Ponomarjov označil Putinom podpísanú novelu za hrubo diskriminačnú. V rozhovore pre agentúru Interfax predpovedal, že väčšina ruských neziskoviek sa radšej sama dobrovoľne rozpustí. „Činnosť neziskových a mimovládnych organizácií sa zastaví. Ochrancovia ľudských práv sa znovu stanú disidenti,“ varoval Ponomarjov.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #agenti #Vladimir Putin #neziskové organizácie