Porošenko má mierový plán, možno sa stretne s Putinom

Novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu vo Varšave nevylúčil, že sa v závere týždňa počas osláv 70. výročia spojeneckého vylodenia v Normandii stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

04.06.2014 19:24
Petro Porošenko Foto: ,
Petro Porošenko
debata (158)

Schôdzka sa podľa Porošenka neplánuje, ale „v tej či onej forme sa môže uskutočniť“. V sobotu po uvedení do úradu prezidenta chce Porošenko predstaviť svoj ​​„mierový plán“.

Porošenko sa rovnako ako Putin a viacero ďalších štátnikov vo Francúzsku zúčastní na oslavách spojeneckého vylodenia, ktoré budú prakticky prvou príležitosťou na stretnutie ruského prezidenta sa západnými politikmi po ruskej anexii Krymu. Putin sa má stretnúť s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a britským premiérom Davidom Cameronom, už vo štvrtok bude v Paríži rokovať s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom.

Rokovania s Porošenkom ale šéf Kremľa oficiálne v pláne nemá. Potvrdil to v stredu aj kremeľský hovorca Dmitrij Peskov, ktorý však nevylúčil možnosť „kontaktu“ oboch hláv štátov pri spoločných spomienkových akciách.

Porošenko na tlačovej konferencii oznámil, že v sobotu, v deň svojej inaugurácie, predstaví ukrajinskej verejnosti svoj ​​plán na vyriešenie politickej krízy v krajine. Jeho hlavnými piliermi budú amnestie pre osoby, ktoré sa nedopustili ťažkých zločinov, rozsiahla decentralizácia štátnej správy a príprava komunálnych volieb.

Plán Porošenko vo Varšave prerokoval s prezidentom USA Barackom Obamom a ďalšími štátnikmi, modelom decentralizácie sa vraj stane administratívne usporiadanie Poľska. „Ak budú moje návrhy prijaté, môžeme začať dialóg, bude to ojedinelá príležitosť," povedal Porošenko. Až potom sa nový prezident chce rozhodnúť, či na východe Ukrajiny vyhlási výnimočný stav.

Na prípravu hlavných bezpečnostných zložiek a na vyhlásenie výnimočného stavu v utorok vyzval úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Šéf Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Parubij dostal za úlohu „bezodkladne posúdiť možnosť vyhlásenia výnimočného stavu v Doneckej a Luhanskej oblasti, kde prebieha protiteroristická operácia“.

Porošenko počas dňa povedal, že v sobotu hneď po inaugurácii rozhodne výnimočný stav nevyhlási. „Veľa bude závisieť na tom, ako bude prijatý môj mierový plán,“ vyhlásil ukrajinský politik.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Petro Porošenko