Japonsko zvažuje premiérovu návštevu v KĽDR

Japonská vláda v utorok pripustila, že zvažuje vyslanie premiéra Šinza Abeho na návštevu Severnej Kórey.

04.06.2014 20:40
Šinzo Abe Foto: ,
Japonský premiér Šinzo Abe.
debata

Cieľom je získať informácie o japonských občanoch unesených tajnou službou režimu na severe Kórejského polostrova. Krajiny však nemajú žiadne diplomatické vzťahy, k čomu čiastočne prispeli práve únosy odhadom desiatok a možno až stoviek ľudí.

Komunistický režim pred 12 rokmi priznal únos 13 ľudí, z ktorých piatich vrátili do ich vlasti. Zvyšní ôsmi sú podľa Severokórejčanov mŕtvi. Abeho vláda tvrdí, že musí konať rýchlo, keďže rodiny unesených starnú a chcú sa dočkať výsledkov. Výmenou za informácie o Japoncoch by Tokio podľa médií mohlo zmierniť niektoré z jednostranných sankcií voči izolovanej krajine. Prípadná Abeho návšteva či zrušenie obmedzení by však pobúrili juhokórejskú aj americkú vládu, ktoré Pchjongjang tvrdo trestajú za jej raketové a jadrové testy.

Tokio sa koncom mája rozhodlo opätovne otvoriť vyšetrovanie únosov občanov Japonska severokórejskými agentmi na prelome 70. a 80. rokov. Prostredníctvom nich chceli Severokórejčania spoznať japonskú kultúru a zvyky pre potreby tajných služieb. Ich osud je dodnes neznámy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR #Šinzo Abe