Izraelská vláda chce na okupovaných územiach naďalej stavať

Izrael plánuje postaviť viac než tisíc nových obydlí na okupovanom Západnom brehu. Vo štvrtok o tom informovali izraelské médiá.

05.06.2014 10:46
Palestína, osady, Izrael Foto:
Jednou z protizákonne postavených židovských osád na západnom palestínskom brehu rieky Jordán je aj Modi´in Illit.
debata

Stalo sa tak krátko po sformovaní novej palestínskej vlády národnej jednoty, ktorá má podporu radikálneho hnutia Hamás. Izraelský rozhlas uviedol, že ministerstvo výstavby vypísalo nové tendre na domy vo viacerých židovských osadách na území, ktoré chcú Palestínčania ako svoj budúci štát. Izraelskí predstavitelia sa zatiaľ k správe nevyjadrili.

Izrael už v pondelok ostro odsúdil vznik novej palestínskej vlády národnej jednoty, pričom vylúčil ďalšie rokovania a oprávnil premiéra Benjamina Netanjahua zaviesť sankcie proti Palestínčanom. Židovský štát je nahnevaný na palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, ktorý vytvoril vládu odborníkov podporovanú Hamásom. Tá má ukončiť sedemročný rozkol medzi palestínskymi rivalmi. Izrael doteraz oficiálne rokoval len s Abbásovým Fatahom a rozhovory s militantným Hamásom dlhodobo odmieta, pričom ho považuje za teroristickú organizáciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína