Najvyšší súd v Líbyi označil voľbu premiéra Mítíka za nezákonnú

Líbyjský najvyšší súd vo štvrtok označil voľbu nového premiéra Ahmada Mítíka za nezákonnú. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa miestnej justície.

05.06.2014 12:06
Ahmad Mítík, Líbya, Tripolis Foto: ,
Nový líbyjský premiér Ahmad Mítík (v strede) počas príhovoru v Tripolise.
debata (3)

Mítíkovi právnici sa proti verdiktu, ktorý prenášala televízia, ihneď odvolali. Vo vedení severoafrickej krajiny panuje už niekoľko týždňov chaos.

Zákonodarcovia o Mítíkovi hlasovali na začiatku mája na schôdzi, ktorá prebiehala v mimoriadnom zmätku. Nebolo preto jasné, či bol Mítík zvolený, alebo nie. Napriek tomu ho predseda parlamentu vtedy vo funkcii potvrdil. Za Mítíkom stojí Moslimské bratstvo, jedna z najpočetnejších parlamentných frakcií, a proti jeho zvoleniu sa pri hlasovaní postavili niektorí neislamistickí zákonodarcovia.

Mítík mal krajinu doviesť k parlamentným voľbám, ktoré sa plánujú na 25. júna. Líbya prežíva dlhotrvajúcu krízu od zvrhnutia diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011. V posledných týždňoch sa situácia v krajine vyhrotila. Milície bývalého generála Chalífa Haftara totiž zaútočili na parlament, čo vláda označila za pokus o prevrat. Ozbrojenci následne budovu opustili, avšak v Tripolise zostávajú a na ich stranu sa pripojila aj časť líbyjskej armády. Bývalý povstalecký generál tvrdí, že jeho cieľom je vysporiadať sa s islamistami, ktorí po zvrhnutí Kaddáfího režimu ovládajú časti krajiny a bránia jej obnove vyvolávaním sporov.

Na Mítíkov dom v Tripolise zaútočili minulý týždeň neznámi ozbrojenci. Pri prestrelke s ochrankou utrpeli zranenia dvaja z útočníkov. Premiérovi ani nikomu z jeho príbuzných sa nič nestalo.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #Ahmad Mítik #Chalíf Haftar