Vírus MERS sa prenáša na ľudí z tiav, potvrdili vedci

Saudskoarabskí vedci v stredu potvrdili, že 44-ročný muž zo Saudskej Arábie, ktorý sa infikoval a následne zomrel na Blízkovýchodný respiračný syndróm (MERS), sa nakazil od ťavy zo svojho vlastného stáda, ktorá bola chorá.

05.06.2014 12:20
ťava, saudská arábia, ťavy, pretek, mers Foto:
Ťavy patria k arabskej kultúre, ale podľa všetkého sú zdrojom potencionálne smrteľnému vírusu MERS, ktorý sa dokáže šíriť medzi ľudmi.
debata

Ich štúdia zverejnená v žurnále New England Journal of Medicine tak posilnila domnienku, že ťavy sú hlavní podozriví z prenášania smrteľného vírusu z ríše zvierat na človeka. V tomto konkrétnom prípade vedci vinia nosné sekréty zvieraťa. Výskum má naďalej pokračovať.

Vírus sa objavil v Saudskej Arábii v septembri 2012 a rozšíril sa aj do ďalších častí sveta vrátane Európy. Odvtedy sa ním len v Saudskej Arábii nakazilo 691 osôb, z ktorých najmenej 284 zomrelo.

Nákaza spôsobuje kašeľ, horúčku a následný ťažký zápal pľúc, pričom úmrtnosť predstavuje asi 30 percent. Zapríčiňuje ju vírus z toho istého kmeňa ako v prípade choroby SARS (Ťažký akútny respiračný syndróm), ktorá zabila v rokoch 2002 a 2003 najmenej 800 ľudí.

Súčasný nárast prípadov spôsobuje obavy najmä v súvislosti s nadchádzajúcim posvätným mesiacom ramadán, keď do kráľovstva pricestujú milióny moslimských pútnikov.

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus MERS #ťavy