Sudánka odsúdená na smrť za kresťanstvo sa odvolala

Sudánka Meriam Ishagová odsúdená na trest smrti za konverziu na kresťanstvo sa proti verdiktu súdu odvolala. Jej právnik Iman Abdal Rahmán to vo štvrtok povedal agentúre AP. V texte odvolania sa podľa neho požaduje prepustenie ženy vzhľadom na to, že počas procesu došlo "k procedurálnym chybám". Prípad vyvolal veľkú medzinárodnú odozvu, rozsudok kritizovali okrem iného USA, Francúzsko či Británia.

05.06.2014 12:40
Daniel Wani, Meriam, Sudán Foto:
Daniel Wani s manželkou Meriam Ishagovou.
debata (4)

V minulých dňoch sa objavili informácie, že Sudánka bude prepustená. Sudánsky minister zahraničia to ale v nedeľu poprel a o údajnom oslobodení nič nevedel ani manžel odsúdenej.

Súd dospel k rozsudku nad dvadsaťsedemročnou Meriam Ishagovou 15. mája. Žena dostala možnosť vrátiť sa k islamu, ale odmietla to. Má byť preto obesená.

Odsúdená na konci mája porodila vo väzení dievčatko. Potom sa objavili informácie, že výkon trestu bude najmenej o dva roky odložený, aby sa žena mohla o dieťa starať.

Meriam sa narodila v rodine moslimského otca a kresťanskej matky. Na svoju obhajobu vyhlásila, že ju matka vychovala ako ortodoxnú kresťanku, lebo otec s nimi údajne nežil. Zatknutá bola už v auguste 2013 za smilstvo, pretože islamské právo neuznáva jej sobáš s kresťanom za právoplatný. Tento rok vo februári pripojil súd obvinenia z odpadlíctva od viery. Od februára je s ňou v cele aj jej prvé dieťa – dvadsaťmesačný syn.

Organizácia Amnesty International rozsudok kritizovala a označila ho za „odporný“. Americké ministerstvo zahraničia oznámilo, že je verdiktom „hlboko znepokojené“.

Sudán sa riadi islamským právom šaría a okolo 95 percent jeho obyvateľov vyznáva islam.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kresťanstvo #trest smrti #islam #Sudán #Meriam Ishagová