Kličko sa ujal funkcie starostu Kyjeva, sľúbil boj s korupciou

Vitalij Kličko sa vo štvrtok oficiálne ujal vedenia ukrajinskej metropoly, keď v Kyjeve zložil primátorskú prísahu.

05.06.2014 14:05
Vitalij Kličko Foto: ,
Vitalij Kličko.
debata (12)

Informovala o tom agentúra Interfax – Ukrajina. Vplyvný post získal vodca politického hnutia Udar v májových voľbách, v ktorých mu hlas dalo vyše 56 percent hlasujúcich.

V prísahe sa okrem iného zaviazal dodržiavať ukrajinskú ústavu a práva a slobody občanov. V následnom prejave prisľúbil skoncovať s korupciou a vytvoriť z ​​Kyjeva príjemné miesto pri život, ktoré sa zaradí po boku moderných európskych metropol.

Populárny boxerský šampión tiež oznámil, že pripravuje systém správy mesta úplne zmeniť, aby sa stal pre občanov prehľadným a prívetivým. „Vyhlasujem, že v Kyjeve platí nulová tolerancia korupcie,“ povedal.

Kličko, ktorý bol jedným z vodcov opozície proti zvrhnutému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, sa pôvodne uchádzal o post hlavy štátu. Na začiatku kampane sa ale kandidatúry vzdal v prospech svojho spojenca Petra Porošenka. Ten tiež voľby vyhral, úradu sa oficiálne ujme v sobotu za účasti popredných predstaviteľov Západu.

Na ceremónii sa aj cez vzájomné spory kvôli údajnému podielu Moskvy na separatistickom povstaní na východe krajiny zúčastní ruský veľvyslanec.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Vitalij Kličko #Kyjev #Ukajina