Walesa: Poľsko by sa pred Ruskom malo schovať v eurozóne

Bývalý poľský prezident Lech Walesa sa nazdáva, že jeho krajina bude úplne slobodná až po vstupe do eurozóny.

05.06.2014 21:06
Walesa Foto:
Lech Walesa.
debata (52)

Podľa slov laureáta Nobelovej ceny mieru a legendárneho bojovníka proti komunizmu by spoločná európska mena vo svetle aktuálnej krízy na Ukrajine znamenala ochranu pred prípadnou ruskou agresiou.

Bývalý líder celosvetovo známeho hnutia Solidarita si totiž myslí, že súčasný stav nie je úplnou slobodou a prechod od diktatúry sa neskončil. Ako povedal v stredu pre denník Gazeta Wyborcza, „toto je posledná vec, ktorá má znepokojuje, a bez ohľadu na prípadné dôsledky pre moju osobu, urobím všetko pre to, aby som nám pomohol dostať sa do eurozóny“.

Poľský premiér Donald Tusk v apríli uviedol, že vstup do eurozóny pre Poľsko v nasledujúcich „niekoľkých rokoch“ nebude cieľom. Ani verejná mienka nie je tomuto kroku po dlhovej kríze v krajinách so spoločnou európskou menou naklonená. Návrh nemá podporu ani v parlamente, ktorého dve tretiny musia podporiť výmenu zlotého za euro.

Zmena vnímania však nastala po marcovom pričlenení ukrajinského polostrova Krym k Rusku a nárastu separatistickým nálad na východe postsovietskej krajiny. Poľsko totiž bolo dlhé desaťročia pod kontrolou Moskvy.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #euro #Lech Walesa