Cameron si vybral nacionalistov

Ani britský UKIP, ani francúzsky Národný front. Sú to konzervatívci premiéra Davida Camerona, ktorí k sebe prilákali euroskeptických spojencov.

06.06.2014 09:08
David Cameron, Británia Foto: ,
Britský premiér David Cameron sa na európskej úrovni politicky spojil s dánskou a fínskou krajnou pravicou.
debata

Po eurovoľbách, v ktorých vo viacerých krajinách zaznamenali dobré výsledky extrémisti, radikáli a populisti, sa v Európskom parlamente (EP) skladajú politické skupiny. Kým pozornosť sa sústredila najmä na Nigela Faragea a Marine Le Penovú, rybník im vypálil Cameron. Jeho strana predstavuje hlavnú silu vo frakcii Európskych konzervatívcov a reformistov. Túto skupinu teraz posilnia euroskeptici z Dánskej ľudovej strany a zo Strany Fínov. Informoval o tom denník Financial Times.

Oba tieto subjekty boli pritom v EP doteraz členmi skupiny Európa slobody a demokracie, ku ktorej patrí aj UKIP. S podporou severských populistov koketovala i líderka Národného frontu Le Penová. Jej do zloženia frakcie stále chýbajú strany z dvoch členských krajín Európskej únie. Politickú skupinu v europarlamente musí tvoriť minimálne 25 poslancov z aspoň siedmich štátov.

Delenie euroskeptikov, extrémistov a populistov do rôznych skupín potvrdzuje názory viacerých expertov. Nárast podpory pre strany protestu bol síce v eurovoľbách viditeľný, neznamená to však, že predstavitelia týchto subjektov sú schopní spolupracovať.

"Veľa závisí od schopnosti nacionalistov vytvoriť spoločný front v podobe politickej skupiny,“ povedala aj odborníčka na extrémizmus Zoe Lefkofridiová z Európskeho univerzitného inštitútu. "Keď sa im to nepodarí, nemôžu mať príliš veľký vplyv. Iróniou teda je, že sa musia spájať, aby dosiahli svoj cieľ, ktorým je dezintegrácia. Ak nacionalisti prevezmú pravidlá hry EÚ, čo sú konsenzus a spolupráca, ovplyvní to aj ich,“ pripomenula pre Pravdu Lefkofridiová.

Pre Camerona je však posilnenie na európskej scéne malým víťazstvom po porážke v eurovoľbách, ktoré vyhral v Británii UKIP. Európskym konzervatívcom a reformistom sa dokonca môže podariť vytvoriť tretiu najväčšiu frakciu v europarlamente po ľudovcoch a socialistoch. Na druhej strane nad spojením Camerona s Dánskou ľudovou stranou a Stranou Fínov viacerí pozorovatelia krútia hlavou. A to sa britskí konzervatívci chceli spojiť aj s euroskeptickou Alternatívou pre Nemecko. Podľa Financial Times sa tento krok zatiaľ odkladá, pretože by mohol narušiť vzťahy Camerona s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

"Mohlo by to vyvolať obavy mnohých v Európe, že najmä za Dánsku ľudovú stranu sa v konečnom dôsledku budú musieť konzervatívci hanbiť,“ povedal pre Financial Times o spojení Camerona s euroskeptikmi Mats Persson z organizácie Open Europe. "Existuje riziko, že konzervatívci naženú liberálnejšie strany, ktoré by chceli reformy EÚ, do náručia federalistického bloku,“ tvrdí Persson.

Dánski aj fínski pravicoví populisti majú dosť kostlivcov v skrini. Financial Times spomína dvoch ich vrcholných predstaviteľov, ktorých v minulosti odsúdili za veľmi podobné vyjadrenia. V jednom prípade išlo o to, že multietnická spoločnosť by vraj mohla viesť k znásilneniam, násiliu a núteným manželstvám. V druhom zase o tvrdenie, že islam uctieva pedofíliu, čo vraj autor myslel ako test, kam siaha sloboda prejavu.

Podľa Lefkofridiovej však nárast sily euroskeptikov nemusí byť len zlou správou. "Európsky parlament bude zaujímavejší. Prítomnosť extrémistov nielen budí pozornosť, ale mala by aj vytvárať tlak na tradičné proeurópske strany, aby vysvetľovali potrebu integrácie v jednotlivých oblastiach a hovorili, prečo je dobrá. Môže to viesť k väčšej transparentnosti a lepšej informovanosti občanov,“ myslí si odborníčka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #David Cameron #eurovoľby