Maďarský prezident vymenoval Orbánovu vládu

Maďarský prezident János Áder vymenoval novú vládu konzervatívneho premiéra Viktora Orbána. Mnoho ministerstiev v už treťom Orbánovom kabinetu zostáva bez zmeny proti minulému volebnému obdobiu.

06.06.2014 11:56
Maďarsko, vláda Foto: ,
Maďarský prezident János Áder(v strede) s členmi novej vlády.
debata

Kľúčový post vicepremiéra zodpovedného za Maďarov v zahraničí, ktorých autonómia je jedným z ústredných Orbánových tém, bude naďalej zastávať Zsolt Semjén.

Semjén vo vláde zastupuje kresťanských demokratov, koaličného partnera Orbánovej strany Fidesz, ktorá v aprílových voľbách získala dvojtretinovú ústavnú väčšinu poslancov. Otázka státisícov etnických Maďarov žijúcich v zahraničí je jednou z priorít nastupujúcej vlády a premiér v jednom z prvých povolebných prejavov vyhlásil, že sa bude usilovať o ich výraznejšiu autonómiu.

Semjén tento týždeň podľa agentúry MTI označil Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá Maďarsko po prvej svetovej vojne pripravila o dve tretiny jeho vtedajšieho územia a zanechala mnoho obyvateľov krajiny za hranicami, za najväčšu novodobú tragédiu Maďarov.

Časť ďalších postov vo vláde zostáva úplne bez zmeny. Ministrom vnútra bude aj naďalej Sándor Pintér, rezort hospodárstva ďalej povedie Mihály Varga a obranu Csaba Hende. Ako nového ministra zahraničia vybral Orbán svojho blízkeho spojenca Tibora Navracsicsa, ktorý doposiaľ viedol ministerstvo spravodlivosti, kde ho vystrieda László Trócsányi.

Vláda podporovaná rovnako ako v minulom volebnom období dvojtretinovou parlamentnou väčšinou poslancov by mala viesť krajinu štyri roky do najbližších riadnych volieb. Maďarsko sa počas tohto obdobia chce podľa Orbána brať za svoje práva v rámci EÚ a bude odmietať politiku podporujúcu prisťahovalectvo. Budapešť chce tiež presadzovať radikálne zníženie cien energie v únii, ktoré by podľa premiéra malo posilniť konkurencieschop­nosť európskych podnikov.

Orbán je v Európskej únii vnímaný ako kontroverzný politik. Jeho úpravy maďarskej ústavy sa stali terčom kritiky nielen doma, ale aj v zahraničí, a od niektorých potom musel ustúpiť. Brusel poukazoval predovšetkým na porušovanie demokratických princípov, ako je rešpektovanie práv menšín, slobody vierovyznania aj nezávislosti justície a médií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán