Výbuch v kosovskej elektrárni má dve obete a 14 zranených

Výbuch v tepelnej elektrárni neďaleko kosovskej metropoly Prištiny v piatok zabil dvoch ľudí a ďalších 14 zranil.

06.06.2014 13:37 , aktualizované: 22:05
debata (1)

S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov to uviedla agentúra Reuters. Informácie o obetiach sa ale rozchádzajú, miestne médiá uvádzajú troch mŕtvych a niektoré zdroje až štyroch. Elektráreň v Obiliči, stará štyri desiatky rokov, má byť v priebehu niekoľkých rokov uzavretá, pretože príliš zaťažuje životné prostredie.

Explózia bola natoľko silná, že vyrazila všetky okná a dvere elektrárne a vážne narušila steny. Detonáciu počuli aj v zhruba desať kilometrov vzdialenom hlavnom meste, odkiaľ bolo vidieť aj kúdol dymu stúpajúci k nebu. Polícia sa sprvu obávala, že hrozí ešte jeden výbuch, ale premiér Hashim Thaçi neskôr oznámil, že toto nebezpečenstvo je už zažehnané.

Správy o troch, respektíve štyroch stratených životoch neskôr spresnili rôzni kosovskí činitelia, podľa ktorých z trosiek vytiahli len dve mŕtve telá.

Nie celkom presné sú ale aj naďalej informácie o tom, čo sa stalo a prečo. Srbská agentúra BETA s odvolaním sa na zdroj z elektrárne uviedla, že nešťastie spôsobil únik plynu. Kosovský premiér Thaci štátnej televízii RTK povedal, že explodovala plynová fľaša. Podľa agentúry Reuters miestni činitelia hovorili o výbuchu zásobníku s vodíkom. Kosovské úrady začali incident okamžite vyšetrovať.

Univerzitná klinika v Prištine podľa belehradskej televízie B92 uviedla, že ošetruje 13 zranených z obiličskej elektrárne. Väčšinou vraj ide o popáleniny, ale nikto nie je v ohrození života.

Elektráreň Kosovo A v Obiliči pochádza z čias bývalej Juhoslávie a s výkonom 345 megawattov je druhou najväčšou elektrárňou v krajine. Je považovaná za jedného z najhorších znečisťovateľov ovzdušia v Európe a podľa dlhodobých plánov má byť uzavretá v rámci úsilia o modernizáciu krehkého energetického systému krajiny.

Z dvoch elektrární Kosovo A a Kosovo B pochádza 90 percent elektriny vyrobenej v Kosove. Krajina pritom v posledných pätnástich rokoch trpí výpadkami prúdu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektráreň #výbuch #Kosovo