Putin a Porošenko sa stretli v Normandii, podali si ruky

Novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko sa v piatok popri oslavách 70. výročia vylodenia spojencov v Normandii za prítomnosti nemeckej kancelárky Angely Merkelovej stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

06.06.2014 13:59 , aktualizované: 19:31
Angela Merkelová, Petro Porošenko, Vladimir Putin Foto: ,
Novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko (vľavo), Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin.
debata (230)

Informovala o tom agentúra Reuters. O podobnej schôdzke sa len špekulovalo, pretože kvôli aktivitám proruských povstalcov na východe Ukrajiny sú vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom mimoriadne napäté.

„Konverzácia sa týkala možných opatrení na deeskaláciu napätia ako aj možného uznania zvolenia Porošenka zo strany Moskvy. Detaily prímeria majú byť prerokované počas nadchádzajúcich dní,“ informovala kancelária francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda. Dodala, že prediskutované budú aj ekonomické dôsledky krízy. Obaja lídri sa napriek rozkolu rozprávali pred oficiálnym obedom 15 minút, pričom si podali ruky.

Obama v Normandii hovoril s Putinom, vraj neformálne

Americký prezident Barack Obama v Normandii hovoril so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Podľa Bieleho domu prebehol neformálny rozhovor v rámci spoločného obeda skupiny svetových štátnikov usporiadaného francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom. Išlo o ich prvé stretnutie od vypuknutia ukrajinskej krízy.

„Prezident Obama dal jasne najavo, že uvoľnenie napätia závisí na tom, keď Rusko uzná zvoleného prezidenta Porošenko legálnym vodcom Ukrajiny, prestane podporovať separatistami na východe Ukrajiny a zastaví prísun zbraní a materiálu cez hranice,“ povedal podľa agentúry Reuters novinárom námestník bezpečnostného poradcu Bieleho domu Ben Rhodes.

„Prezident Obama naznačil, že ak Rusko skutočne využije túto príležitosť na uznanie a k spolupráci s novou vládou v Kyjeve, mohol by to byť východiskový bod k uvoľneniu napätia,“ dodal.

Putina prijal Cameron, Hollande, aj Merkelová

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok absolvoval krátke schôdzky s lídrami Veľkej Británie, Francúzska.

Najskôr krátko po prílete na parížske letisko Charla de Gaulla krátko hovoril s britským premiérom Davidom Cameronom. Neskôr ho priamo v Elyzejskom paláci prijal francúzsky prezident Francois Hollande a v piatok si na neho našla čas aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Putin prišiel do Francúzska osláviť 70. výročie vylodenia spojencov v Normandii, operácie, ktorá významným spôsobom pomohla k úplnej porážke nemeckého nacizmu.

Zatiaľ čo Cameron zo svojej schôdzky zverejnil aj krátke stanovisko, nie je jasné, o čom sa šéf Kremľa rozprával s Hollandom. Britský premiér pritom podľa svedkov na začiatku Putinovi nepodal ruku a podľa tlačovej agentúry Itar-Tass tak mal urobiť až na konci krátkej schôdzky. Ruského prezidenta vyzval, aby pomohol pri „deeskalácii situácie na Ukrajine. "Situácia dnes nie je akceptovateľná a musí sa zmeniť,“ uviedol Cameron prostredníctvom svojej hovorkyne. Putina sa tiež snažil presvedčiť, aby „uznal“ novozvoleného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a stretol sa s ním.

Schôdzka medzi Putinom a Merkelovou sa odohrala v piatok doobeda a trvala hodinu. Podľa nemeckých médií to bolo prvé osobné stretnutie medzi oboma lídrami, ktoré trvalo „tak dlho“. Ani z neho však nezverejnili žiadne oficiálne komuniké. Či si na Putina nájde čas aj americký prezident Barack Obama, ktorý sa takisto zúčastňuje na oslavách výročia vylodenia v Normandii, stále nie je isté.

230 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #2. sv. vojna #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Normandia