Militanti sa z irackej univerzity stiahli, rukojemníkov prepustili

Militanti, ktorí vtrhli v sobotu do priestorov univerzity v západoirackom meste Ramádí, pričom nakrátko vzali desiatky študentov a zamestnancov ako rukojemníkov, sa pod paľbou bezpečnostných síl stiahli.

07.06.2014 12:04 , aktualizované: 19:02
debata (9)

Najmenej dvaja ľudia pri útoku zomreli, miestni predstavitelia však uviedli, že špeciálne jednotky už majú univerzitu opäť pod kontrolou. Asi sto až stopäťdesiat zadržiavaných rukojemníkov militanti prepustili. Išlo údajne o bojovníkov z radikálnej skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), ktorá je napojená na al-Kájdu. Pri svojej akcii odpálili most vedúci k univerzite, pričom bezpečnostné sily ihneď oblasť uzavreli. Mesto Ramádí sa nachádza v nepokojnej provincii Anbár západne od Bagdadu.

V Iraku sa koncom apríla konali prvé parlamentné voľby od stiahnutia amerických síl pred troma rokmi. Krajinou však stále otriasa násilie, ktoré je na najvyššej úrovni od roku 2008. Nehlasovalo sa preto v častiach prevažne sunnitskej provincie Anbár, kde bezpečnostné sily bojujú proti islamistom kontrolujúcim časti provinčného hlavného mesta Ramádí a neďalekú Fallúdžu. Posledné násilnosti podnietil hnev sunnitov na šiitmi vedenú vládu v Bagdade ako aj občianska vojna v susednej Sýrii. ISIL uskutočnil desiatky krvavých útokov na oboch stranách hraníc a zaviedol brutálnu formu islamskej vlády v oblastiach, ktoré kontroluje.

V piatok aj v sobotu sa bojovalo aj v severoirackom Mósule, kde podľa úradov zahynuli desiatky ľudí. Časti mesta sú pod kontrolou militantov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #islam #rukojemník