Proruskí separatisti odmietli výzvy na mier, bojujú ďalej

Proruskí separatisti odmietli výzvy na mier od nového ukrajinského prezidenta a vyhlásili, že boje na východe krajiny budú pokračovať.

07.06.2014 16:19
Ukrajina, Slaviansk, vojak Foto: ,
Ukrajinský vojak strieľa z granátometu počas bojov s proruskými separatistami v Slaviansku.
debata (560)

Petro Porošenko v sobotu apeloval a povstalcov, aby zložili zbrane. „To, čo skutočne chcú, je jednostranné odzbrojenie a vzdanie sa. To sa nikdy nestane,“ povedal hovorca separatistov v Doneckej oblasti Fjodor Berezin. „Kým sú ukrajinskí vojaci na našom území, Porošenko chce len podrobenie,“ uviedol po telefóne z Donecku pre agentúru Reuters.

Porošenko v sobotu počas inauguračného prejavu vyzval proruských separatistov v Luhanskej a Doneckej oblasti, aby zložili zbrane, vyzval ich na mierový dialóg a ruským ozbrojencom ponúkol voľný odchod z krajiny. „Prosím, zložte zbrane a ja zaručím imunitu všetkým tým, čo nemajú krv na svojich rukách“, uviedol. Väčšinovo ruskému obyvateľstvu na východe Ukrajiny tiež sľúbil, že zachová ich jazykové práva a zasadí sa o decentralizáciu štátnej správy. Na margo Krymu anektovaného Ruskom povedal, že vždy ostane súčasťou Ukrajiny.

Luhanská a Donecká oblasť vyhlásili jednostrannú nezávislosť od Ukrajiny a zvažujú pripojenie sa k Rusku. Od Porošenkovho zvolenia 25. mája ukrajinské sily vystupňovali „protiteroristickú kampaň“ proti separatistom na východe krajiny.

560 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko #proruskí separatisti