Na východe Konga zahynulo počas útoku 37 ľudí

Tridsaťsedem ľudí vrátane tehotných žien a detí zahynulo na východe Konga pri sobotnom rannom útoku v provincii Južné Kivu. Povedal to kameraman agentúry Reuters, ktorý sa dostal na miesto udalosti.

07.06.2014 18:28
debata (4)

Guvernér provincie Južné Kivu Marcellin Cishambo útok potvrdil, odhadol ale, že mŕtvych zostalo po útoku 27. Podľa neho to bol dôsledok sporov miestnych ľudí o dobytok.

Kameraman po príchode do dediny videl ľudí zastrelených, prebodnutých a upálených v ich vlastných domoch. Telá obetí ležali aj vnútri dedinského kostola.

„Tieto útoky vykonali Konžania. Išlo o spor o kravy,“ povedal Reuters guvernér. „Problém je, že každý má v tejto oblasti zbraň,“ dodal.

Južné Kivu leží na nepokojnej hranici Konga s Rwandou a Burundi. Konžská demokratická republika obviňuje Rwandu z podpory bývalých povstalcov z hnutia M23, čo Rwanda popiera. Od zabitia ozbrojeného povstania bojovníkov z hnutia M23 (Hnutie 23. mája) konžskou armádou a jednotkami OSN uplynulo už viac ako sedem mesiacov a rebeli sa po kapitulácii uchýlili do táborov v Rwande a Ugande.

Východná časť Konga sa zmieta v násilí od roku 1994, kedy tam hutuské milície ušli z Rwandy pred zodpovednosťou za genocídu na Tutsiov a umiernených príslušníkoch vlastného etnika. Do Južného Kivu navyše prišli príslušníci povstaleckého kmeňa z Burondi po skončení tamojšej občianskej vojny v roku 2005. Konžská vláda sľubuje, že po porážke M23 sa zameria na ďalšie zahraničia povstalcov na tomto území.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #dobytok #Kongo