Pri útokoch na sídlo kurdskej strany v Iraku zomrelo 17 ľudí

Pri dvoch bombových útokoch na sídlo kurdskej strany v Iraku zomrelo v sobotu najmenej 17 ľudí. Ďalších viac ako 50 osôb bolo pri explóziách severovýchodne od Bagdadu zranených. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na irackú políciu.

08.06.2014 12:36
debata (3)

Dve explózie otriasli ráno sídlom Vlasteneckého zväzu Kurdistanu (PUK), ktoré sa nachádza v meste Džalúla asi 125 kilometrov severovýchodne od irackej metropoly. Prvý bombu odpálil samovražedný útočník, ktorý vošiel do sídla strany oblečený do vesty napchatej výbušninami. O pár minút neskôr auto naložené trhavinou vyletelo pred budovou do vzduchu práve vo chvíli, keď policajti dorazili na miesto vyšetrovať prvý výbuch.

V nepokojnej oblasti na severovýchode krajiny žijú vedľa seba Kurdi, šiíti aj sunniti a k ​​útokom extrémistov tu dochádza relatívne často. Ataky na sídla politických strán však bývajú skôr výnimočné. Kurdi majú v rámci Iraku autonómiu a disponujú vlastnou vládou a parlamentom. Nedávno popudili centrálnu irackú vládu tým, že začali z autonómnej oblasti Kurdistanu na severe krajiny na vlastnú päsť vyvážať ropu. Bagdad tvrdí, že má výhradné právo na obchodovanie s prírodnými zdrojmi z celej krajiny a podal pre predaj žiadosť o arbitráž k Medzinárodnej obchodnej komore v Paríži.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Kurdi