Vrahovia Politkovskej dostali doživotie

"Svojou smrťou uškodila Rusku viac ako svojimi článkami," komentoval vraždu svojej nekompromisnej kritičky ruský prezident Vladimir Putin.

09.06.2014 10:38 , aktualizované: 10.06.2014 09:27
Anna Politkovská Foto:
Anna Politkovská; v čase, keď pracovala pre denník Novaja Gazeta.
debata (5)

Atentát spáchaný v deň jeho narodenín vyvolal vo svete taký rozruch, že Kremeľ sľúbil rýchle odhalenie a potrestanie vinníkov. Medzi zločinom a trestom napokon uplynulo sedem rokov, osem mesiacov a dva dni. Muža, ktorý stlačil spúšť a vyhasil život Anny Politkovskej, 48-ročnej investigatívnej reportérky opozičných novín Novaja gazeta, v pondelok súd v Moskve poslal na doživotie za mreže. Najvyšší trest dostal aj organizátor vraždy. Jej objednávateľ však spravodlivosti stále uniká.

„Spokojný budem iba po odsúdení osoby alebo ľudí, ktorí si to objednali,“ povedal Politkovskej syn Iľja.

Z vraždy novinárky, ktorá sa preslávila ostrou kritikou Kremľa a odhaľovaním prípadov porušovania ľudských práv v Čečensku, súd usvedčil Čečencov Loma-Aliho Gajtukajeva a jeho synovca Rustama Machmudova. Gajtukajev zločin organizoval a Machmudov ho vlastnoručne vykonal. Obeť zastrelil šiestimi ranami z pištole vo výťahu moskovského domu, kde bývala. Pri jej sledovaní Machmudovovi pomáhali jeho dvaja bratia Džabrail a Ibragim, ktorých súd poslal do väzenia na 12 a 14 rokov. Ďalší spoluorganizátor vraždy bývalý policajt Sergej Chadžikurbanov má stráviť za mrežami dvadsať rokov. Advokáti odsúdených avizovali, že ich klienti sa proti rozsudku odvolajú.

Vykonávateľov vraždy sa podarilo usvedčiť vďaka výpovediam ich komplica, bývalého policajta Dmitrija Pavliučenkova, ktorý výmenou za spoluprácu s vyšetrovateľmi dostal predvlani v oddelenom procese znížený – 11-ročný trest straty slobody. Ako náčelník sledovacieho útvaru moskovskej polície Pavliučenkov nechával novinárku sledovať a detailne zaznamenal jej denný režim. Informácie potom odovzdal Chadžikurbanovovi.

Súd rozhodol aj o odškodnom vo výške piatich miliónov rubľov, čiže stotisíc eur, ktoré majú páchatelia vyplatiť ako kompenzáciu morálnej ujmy dvom dospelým deťom zavraždenej novinárky. Za motív brutálneho zločinu sudca Pavel Melechin označil „nespokojnosť so žurnalistickou činnosťou zavraždenej“. Vykonávatelia nájomnej vraždy podľa neho konali ako organizovaná skupina pod vedením Gajtukajeva. Ich motívom bol finančný zisk. V lete 2006, niekoľko mesiacov pred vraždou, Gajtukajev dostal s objednávkou aj 150-tisíc dolárov. Od koho? To zostáva stále záhadou. Totožnosť „zakazčika“, ako Rusi nazývajú objednávateľa vraždy, sa verejnosť stále nedozvedela.

„Rozsudok je dôležitý, ale je to iba krok,“ komentovala odsúdenie nájomných vrahov hovorkyňa redakcie Novaja gazeta Nadežda Prusenkovová. „Oni sú najnižším stupňom v tejto zločineckej sieti, ktorá musí byť odhalená a potrestaná,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #súd #doživotie #Anna Politkovská