V Slaviansku sa znovu strieľa, na mesto vraj dopadajú bomby

Novými prestrelkami v Slaviansku a údajným útokom na letisko v Mariupol sa v pondelok začal nový týždeň proruského povstania na východe Ukrajiny, počas ktorého chce nový prezident Petro Porošenko ozbrojené operácie ukončiť.

09.06.2014 10:41
Slaviansk, Ukrajina Foto: ,
V nedeľu vypukol požiar v továrni na nábytok po mínometných útokoch ukrajinských vládnych vojsk v Slaviansku
debata (337)

V Slaviansku podľa správ na Twitteri vybuchujú bomby a v Mariupole na juhu Doneckej oblasti vraj horí terminál letiska aj susedná vojenská posádka.

Slaviansk, považovaný za hlavnú baštu proruských radikálov, v pondelok ráno prebudili explózie v centre mesta. Podľa Vladislava Selezňova, hovorcu štábu „protiteroristickej operácie“ ukrajinskej armády, mestom prechádzajú nákladné automobily s mínometmi na korbe a snažia sa ostreľovať pozície vojakov v okolí mesta. V areáli jedného z miestnych kostolov údajne povstalci inštalovali delostreleckú batériu.

V Mariupole podľa správ očitých svedkov horí budova miestneho letiska a objekty v areáli susednej vojenskej posádky. V okolí sa ozývajú výstrely zo samopalov. Bližšie podrobnosti o bojových akciách ukrajinské médiá nepriniesli. Armádne velenie bojovej operácie v Mariupole popiera, správy o útoku povstalcov na letisko sú vraj obyčajnou propagandou separatistov.

Nový ukrajinský prezident Porošenko sa v nedeľu vyslovil pre ukončenie bojov na východe Ukrajiny. (Viac čítajte v správe Porošenko zložil prísahu a stal sa novým ukrajinským prezidentom.) Zbrane by podľa jeho plánu mali utíchnuť v tomto týždni. Separatisti ale podľa ruských médií zareagovali na prezidentove slová s nedôverou. Pretože sú pod trvalou paľbou vládnych síl, pokračujú vraj v mobilizácii a výcviku dobrovoľníkov. (Viac v: Proruskí separatisti odmietli výzvy na mier, bojujú ďalej).

Podľa ruských médií boli na Ukrajine prepustení dvaja reportéri ruskej televíznej stanice Zvezda, ktorých v piatok pri Slaviansku zadržali bojovníci Národnej gardy. Novinári boli údajne podozriví, že zhromažďujú informácie o postavení jednotiek ukrajinskej armády. Podľa hovorcu stanice Zvezda ale prišli na Ukrajinu informovať o Porošenkovej inaugurácii. V noci na pondelok boli novinári prepustení, oznámil moskovský rozhlas.

337 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Slaviansk #Mariupol