Porošenko nariadil vytvorenie evakuačných koridorov

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nariadil vytvorenie humanitárnych koridorov pre evakuáciu civilistov z miest bojov armády s povstalcami.

10.06.2014 11:54
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (16)

Vláda by podľa prezidentského výnosu mala v spolupráci so zástupcami miestnych samospráv vytvoriť predpoklady pre prepravu ľudí a na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti a stravovanie. Povstalci Porošenkovým zámerom neveria a Moskva trvá na vytvorení koridorov s obojsmernou premávkou.

„Aby zabránil novým obetiam v oblasti protiteroristickej operácie, prezident nariadil vedúcim predstaviteľom silových ministerstiev vytvoriť podmienky nevyhnutné pre transport civilistov, ktorí prejavia želanie zónu bojov opustiť,“ uvádza sa v dekréte zverejnenom na prezidentskom webe. O miestach, kde by mali byť koridory vytvorené a kam by mali viesť, sa dokument nezmieňuje.

Zástupcovia povstalcov hodnotia Porošenkov dekrét s nedôverou. Podľa Andreja Purgina, vicepremiéra povstaleckej Doneckej ľudovej republiky, Kyjev sľuboval zriadenie humanitárnych koridorov už dávno, ale zostalo vraj vždy len pri slovách. V Slaviansku a ďalších mestách pokračujú boje, ktoré akýkoľvek presun obyvateľov znemožňujú.

„Rovnako ako predtým odvážame svojich ranených po partizánskych chodníkoch,“ povedal Purgin agentúre Interfax. „Ľudia sa z miest dostávajú len ťažko, vojaci ich jednoducho von nepúšťajú,“ dodal.

Na Porošenkovo ​​nariadenie už reagovala aj Moskva. Predseda sociálneho výboru Štátnej dumy Andrej Isajev novinárom povedal, že Rusko bude trvať na vytvorení koridorov s obojsmernou premávkou. „Z bojových zón sa musí dostať civilné obyvateľstvo a zranení bojovníci, dovnútra potom potraviny a lieky,“ povedal Isajev.

Rusko sa o zriadenie „obojsmerných“ humanitárnych koridorov usiluje už dlhší čas. Kyjev ale ruské návrhy odmieta s argumentom, že do miest bojových operácií by sa okrem potravín a liekov mohla z Ruska dostávať aj výzbroj a munícia určená proruským radikálom.

O počtoch Ukrajincov, ktorí už opustili alebo hodlajú opustiť nepokojný východ krajiny, nie sú hodnoverné informácie. Len z miliónového Donecka podľa nepotvrdených správ odišlo vyše 15 000 ľudí. Časť rodín ohrozených ozbrojenými akciami sa uchyľuje do ukrajinského vnútrozemia, časť odchádza do susedného Ruska.

Podľa informácie agentúry Interfax len do ruskej Rostovskej oblasti, ktorá z východu susedí s ukrajinskou luhanskou oblasťou, odišlo už približne 35 000 ľudí. Ruský premiér Dmitrij Medvedev v pondelok vyzval tamojšie úrady, aby ľuďom utekajúcim z Ukrajiny poskytli všetku humanitárnu pomoc.

Budovanie evakuačných koridorov je podľa ukrajinských médií súčasťou Porošenkovho plánu, ktorého cieľom je zastaviť už tento týždeň boje a začať rokovania s povstalcami o riešení hlbokej vnútropolitickej krízy. Po svojej víkendovej inaugurácii dal nový ukrajinský prezident najavo, že ak vzbúrenci na jeho plán nepristúpia, vyhlási na východe krajiny výnimočný stav.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko