V Južnej Kórei súdia posádku stroskotaného trajektu

V Južnej Kórei sa v utorok začal proces s 15 členmi posádky stroskotaného juhokórejského trajektu Sewol. Kapitána ako aj troch ďalších členov jeho posádky prokuratúra obvinila zo zabitia, za čo im môže hroziť až trest smrti.

10.06.2014 12:00
Južná Kórea, trajekt, súd, kapitán Lee Joon-seok Foto: ,
Kapitán juhokórejského trajektu Sewol Lee Joon-seok prichádza na súd
debata

Ďalší 11 zamestnanci lodnej spoločnosti čelia obvineniam z nedbanlivosti v súvislosti s tragédiou, ktorá si vyžiadala asi 300 obetí. Všetci obvinení boli od vznesenia obžaloby v máji vo väzbe.

V súdnej sieni boli v utorok aj príbuzní obetí, ktorých väčšinu tvorili žiaci strednej školy. Podľa miestnych médií obžalovaní nebudú mať riadnu obhajobu, keďže majú štátom pridelených právnikov, ktorí nechcú ísť proti verejnej mienke v tomto medializovanom prípade.

Trajekt Sewol sa počas plavby z mesta Inčchon na ostrov Čedžu prevrátil približne 20 kilometrov od južného pobrežia krajiny a následne sa potopil. Medzi obeťami sú najmä študenti, ktorí tvorili prevažnú časť osôb na palube a cestovali trajektom na výlet.

Súd s posádkou trajektu Sewol Foto: SITA/AP, Ahn Young-joon
Jozné Kórea, trajekt, Sewol, súd, Súd s posádkou trajektu Sewol

Vlna kritiky sa zniesla predovšetkým na posádku, ktorá loď totiž opustila medzi prvými, čo dokazujú aj amatérske videá. Z vyšetrovania vyplýva, že trajekt bol počas plavby preťažený a nedisponoval dostatočným množstvom vody v nádržiach udržujúcich jeho stabilitu.

K nešťastiu prispeli aj silné morské prúdy a v snahe vyhnúť sa im posádka uskutočnila príliš prudký 15-stupňový manéver.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Južná Kórea #trajekt #posádka