Ministerská schôdzka v Petrohrade podporila ukrajinský dialóg

Bezpodmienečné a okamžité prímerie a začatie dialógu medzi Kyjevom a povstalcami na východe krajiny je podmienkou obnovenia mieru na Ukrajine. Na ministerskej schôdzke v ruskom Petrohrade to v utorok povedal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

10.06.2014 15:00
Ukrajina, Rusko, kríza, Sergej Lavrov, Radoslaw... Foto: ,
Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier, ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov a poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski
debata (19)

Vyjadril presvedčenie, že s jeho názorom súhlasí aj nemecký minister Frank-Walter Steinmeier a poľský kolega Radoslaw Sikorski, ktorí sa petrohradského rokovania zúčastnili.

„Sme presvedčení – a naši partneri, pokiaľ viem, s tým názorom súhlasia – že bez ohľadu na rôzne výklady rozličných udalostí, ktoré sa zbehli počas ukrajinskej krízy, je dnes nevyhnutné sa sústrediť na bezpodmienečné a okamžité prímerie a na začatie dialógu,“ povedal Lavrov na tlačovej konferencii po skončení ministerských konzultácií.

Poľský minister Sikorski považuje za priaznivý signál vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že je pripravený rešpektovať výsledky nedávnych ukrajinských prezidentských volieb. „Je to krok správnym smerom,“ povedal poľský predstaviteľ.

Rusko by podľa neho mohlo prispieť k uvoľneniu napätia tým, že zablokuje prepravu bojovníkov a výzbroje cez rusko-ukrajinské hranice. Kyjev mal však podľa Sikorského plné právo zakročiť proti vzbúrencom silou. Sikorski upokojil ruského hostiteľa schôdzky vyhlásením, že špekulácie o chystanom členstve Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii nezodpovedajú skutočnosti. „Nič také nie je na programe dňa,“ konštatoval poľský minister.

Sikorski výslovne odmietol, že by na východe Ukrajiny bojovali poľskí žoldnieri. Informácie o nich – a tiež o údajne zadržaných Čechoch – sa v minulých dňoch objavili vo vyhláseniach separatistov. Podľa Sikorského služba v cudzom vojsku odporuje poľským zákonom. „Správy o výcviku bojovníkov a ich vysielaní na Ukrajinu chcem odmietnuť. Ak sa dozviem o niečom takom, osobne to oznámim prokurátorom,“ povedal minister.

Lavrov na tlačovej konferencii zdôraznil, že budúcich diskusií o štátnom usporiadaní Ukrajiny sa musia zúčastniť aj zástupcovia odbojných východoukrajinských regiónov. „Ukrajinci musia zasadnúť za rokovací stôl a dohodnúť sa sami medzi sebou. Ruská federácia bude také kroky podporovať. Príčiny krízy spočívajú vo vnútri Ukrajiny a sami Ukrajinci musia nájsť cestu von,“ dodal ruský minister.

Lavrov pochválil nového prezidenta Petra Porošenka za jeho pokyn na vytváranie humanitárnych koridorov pre evakuáciu civilistov zo zón bojových akcií. Za slovami teraz podľa ruského ministra musia nasledovať činy.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Sergej Lavrov #kríza na Ukrajine #Radoslaw Sikorski