Šesť vojakov v Afganistane omylom zabila spojenecká paľba

Piati americkí a jeden afganský vojak prišli o život pri pondelňajšom nočnom útoku spojeneckých síl na povstalcov na juhu Afganistanu.

10.06.2014 15:57
debata (25)

Potvrdila to tamojšia polícia, ktorá na rozdiel od vedenia medzinárodnej vojenskej misie v ázijskej krajine národnosť mŕtvych zverejnila. Incident sa odohral, keď sa vojaci vracali späť z operácie na základne a stali sa terčom útoku protivládnych militantov z radikálneho hnutia Taliban.

Miestny policajný šéf Ghulám Sachí Rughlevanáí podľa agentúry Reuters povedal, že vojakov nechtiac zabili ich vlastní spojenci. „V provincii Zábul sa v pondelok uskutočnila spoločná operácia afganských vojakov a vojakov NATO. Keď sa vojaci ISAF po operácii vracali na svoje základne, zaútočili na nich povstalci, a tak zahraničné oddiely privolali letecké posily. Následný letecký úder omylom zasiahol vlastné jednotky a päť vojakov NATO a jeden afganský vojak boli usmrtení.“

Medzinárodné sily pre podporu bezpečnosti v Afganistane (ISAF) vo svojom vyhlásení pripustili, že vojakov mohli zabiť ich kolegovia z medzinárodných jednotiek. „Vojaci zahynuli počas bezpečnostnej operácie, keď sa ich jednotka dostala do kontaktu s nepriateľskými silami. Je bohužiaľ možné, že sa jednalo o priateľskú paľbu. Incident je predmetom vyšetrovania,“ konštatovala koalícia vo vyhlásení citovanom agentúrou AP.

Invázia Američanmi vedených spojencov do Afganistanu začala v reakcii na útoky z 11. septembra v roku 2001. Spojené štáty majú v nepokojnej krajine dnes momentálne okolo 32-tisíc vojakov. Washington teraz čaká na zvolenie nového afganského prezidenta. Prezident USA Barack Obama koncom mája potvrdil plány ponechať v Afganistane takmer 10-tisíc amerických vojakov aj po roku 2014. Ich stiahnutie sa momentálne predpokladá do konca roka 2016.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #vojaci #USA