Internet nemôže podľa Putina fungovať mimo právneho systému

Boj ruských úradov proti drogovým dílerom, teroristom a pedofilom na internete by nemal byť zásterkou pre obmedzovanie základných ľudských práv a slobôd. Na moskovskej konferencii venovanej rozvoju internetového obchodu to v utorok vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin. "Nemožno tiež presadzovať nič, čo by mohlo odporovať zásadám voľného trhu," varoval šéf Kremľa.

10.06.2014 16:20
Vladimir Putin, Rusko Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (8)

Sloboda internetovej komunikácie je v Rusku horúcou témou, najmä po kontroverzných zásahoch cenzorov zo štátneho dozorného úradu Roskomnadzor. Ich úlohou je blokovať stránky obsahujúce detskú pornografiu, návody k samovraždám alebo inštrukcie teroristom a samovražedným atentátnikom.

Podľa ruských liberálov hrozí, že ťažko kontrolovateľná činnosť cenzorov bude zneužitá na umlčanie politickej opozície.

Internet ale podľa Putina nemôže fungovať mimo ruského právneho systému. „Chcem vás uistiť,“ povedal prezident ruským podnikateľom, „že štát, ktorému sa chcete najradšej vyhnúť, nemá žiadny záujem stavať jednu časť spoločnosti proti druhej. Naopak – chceme spoločenské vzťahy budovať tak, aby boli v harmonickej rovnováhe,“ vyhlásil Putin.

Podľa šéfa populárnej ruskej komunikačnej služby Mail.ru Dmitrija Grišina má ruský internet snahu spoliehať sa na vlastné sily. Reguláciu zvonku, vrátane štátnych zásahov, vníma ako nepriateľské. „Pred štátnou reguláciou je najlepšie sa ukryť,“ opísal Grišin správanie sa ruských internetových firiem.

„Pred nami sa nikto neschová,“ poznamenal Putin. „Takéto správanie je nedôstojné, vhodnejšie je vyliezť z diery a hľadať spoločné riešenie,“ povedal prezident. Dodal, že pravidlá internetovej prevádzky môžu byť len výsledkom dialógu medzi štátnou mocou a internetovou komunitou.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #internet #cenzúra #Vladimir Putin