Poslanci vrátia Rusku zimný čas

Najväčšia krajina sveta už nezostane dlho zakliata vo večnom letnom čase. Dolná komora parlamentu v utorok v prvom čítaní schválila zákon, na základe ktorého si Rusi pred budúcou zimou posunú ručičky hodín o šesťdesiat minút späť.

11.06.2014 07:28
debata

Nový rok tak nabudúce budú Moskovčania vítať nie tri hodiny pred Stredoeurópanmi, ale iba dve. V letnom období sa časový posun medzi Slovenskom a ruskou metropolou scvrkne dokonca iba na jednu hodinu.

Zmenu má Štátna duma potvrdiť do konca júna v zostávajúcich dvoch hlasovaniach. Vzhľadom na včerajší jednoznačný výsledok, keď s výnimkou jediného poslanca, ktorý sa zdržal, boli všetci ostatní za, sa však nijaké prekvapenie nečaká.

Tri roky po tom, čo vtedajší prezident a súčasný premiér Dmitrij Medvedev zrušil zimný čas, sa milióny Rusov sťažujú, že ich unavuje vstávať do tmy. Teraz, pri predlžujúcich sa dňoch, ich to, samozrejme, príliš netrápi. Ale v zime je to priam neznesiteľné. Veď na prvé novoročné denné svetlo napríklad Moskovčania musia čakať, až kým odbije desiata hodina. A v Petrohrade, ktorý leží severozápadne od metropoly, pričom používa rovnaký moskovský čas, vychádza slnko 1.¤januára až hodinu pred poludním.

Podľa schválenej novely zákona by sa zmena času udiala iba raz. V poslednú októbrovú nedeľu Rusko prejde na zimný čas a v ňom zostane natrvalo. Obnovenie sezónnej úpravy času, ako to dvakrát do roka robí 110 krajín sveta, si väčšina Rusov neželá.

Novelu zákona predložil šéf parlamentného výboru pre ochranu zdravia Sergej Kalašnikov. „Táto otázka dozrela. Po zverejnení údajov úradu na ochranu spotrebiteľov je očividné, že negatívny dosah aktuálne platného času na zdravie nemožno ničím vyvážiť,“ citovala ho agentúra Itar – TASS.

Celoročný prechod na letný čas pôvodne väčšine Rusov privítala. V prieskumoch ho v roku 2011 podporili až tri štvrtiny opýtaných; vlani však už len necelá tretina. Medzitým totiž ľudia prišli na to, že Medvedev posunul hodinové ručičky nesprávnym smerom.

Poslanci chcú teraz priblížiť Rusko čo najviac k astronomickému času, od ktorého sa po reforme bývalého prezidenta Moskva odchýlila na pol druha hodiny a Petrohrad dokonca až na dve. Vedci dávajú poslancom za pravdu. „Nemožno žiť odtrhnuto od astronomického času. V našej severskej krajine takto ľudia v zimnom období chodia do práce prakticky v noci. Prechod na zimný čas nám umožní vidieť viac slnka, a to sa blahodarne prejaví na zdravotnom stave obyvateľstva,“ povedala pre agentúru Interfax šéfka Ústavu astronómie Ruskej akadémie vied Lidia Rychlovová.

Šéf Kremľa Vladimir Putin už predvlani pripustil, že večný letný čas ani jemu nevyhovuje. Vraj sa mu v zime ťažko vstáva, najmä keď pre priveľký časový rozdiel medzi Ruskom a zvyškom Európy pozerá športové prenosy až do neskorej noci. Rozhodnutie však prenechal vláde a jej predsedovi Medvedevovi.

Premiér sa však pridlho nevedel odhodlať na nápravu chyby, ktorej sa ako prezident dopustil. Iniciatívu napokon vzal do vlastných rúk parlament. Vláde poslanci odkázali, že ak chce, môže zameniť večný letný čas za zimný sama, čím by parlamentu ušetrila dve ďalšie hlasovania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zimný čas