Hillary spomína aj na to, ako bola na mizine

Jej život už vydal na druhé memoáre. Bývalej americkej ministerke zahraničných vecí Hillary Clintonovej v utorok vyšla kniha Hard Choices (Ťažké rozhodnutia).

11.06.2014 07:34
Hillary Clintonová Foto: ,
Hillary Clintonová vydala memoáre pod názvom Hard Choices (Ťažké rozhodnutia).
debata (15)

Mapuje najmä jej pôsobenie na poste šéfky diplomacie USA, ale aj ďalšie epizódy politického života. Pre Clintonovú je to druhá kniha o jej živote. Na prvej s názvom Living History (Žijúca história) z roku 2003 zarobila okolo desať miliónov dolárov.

Každej Clintonovej krok USA pozorne sledujú, keďže sa očakáva jej kandidatúra na prezidentku v roku 2016. V roku 2008 prehrala nomináciu v Demokratickej strane so súčasným šéfom Bieleho domu Barackom Obamom. Ten si ju neskôr vybral za ministerku zahraničných vecí.

"Nie vždy som súhlasila s prezidentom,“ píše Clintonová v Ťažkých rozhodnutiach. "Vytvorili sme si však silný profesionálny vzťah, z ktorý sa časom stalo osobné priateľstvo, tak ako predpovedal, a ktoré si hlboko vážim,“ cituje z knihy agentúra Bloomberg.

Clintonová v memoároch opisuje i rozhodnutia, keď sa s Obamom nezhodli. Bývalá šéfka diplomacie napríklad podporovala dodávky zbraní pre umiernenú sýrsku opozíciu. Podľa nej sa prezident obával, že by to neznamenalo porážku Bašara Asada a viedlo by to k nepredvídateľným následkom.

"Bola to najmenej zlá možnosť z mnohých horších alternatív,“ uviedla však Clintonová. Knihu už zaznamenala viac ako milión objednávok. Clintonová sa ju výdatne snaží zviditeľniť. Pre televíziu ABC si zaspomínala, ako po odchode jej manžela Billa Clintona z Bieleho domu bola exprezidentská rodina na mizine. Dotkla sa aj sexuálnej aféry jej muža s Monikou Lewinskou a zaželala jej všetko dobré.

"Každý politik, ktorý chce kandidovať za prezidenta, napíše knihu. Nevyžaduje si to americká ústava, je to však politická nevyhnutnosť,“ reaguje pre Pravdu na Clintonovej knihu politológ Steffen Schmidt z Iowskej štátnej univerzity. "Je to skvelá príležitosť, ako vysvetľovať možné problémy. Autor knihy kontroluje okolnosti, za ktorých sa veci udiali, a nemusí čeliť otázkam,“ vraví pre Pravdu Schmidt.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton