Šéfom Valného zhromaždenia OSN sa stal Sam Kutesa

Novým predsedom Valného zhromaždenia OSN sa stal ugandský minister zahraničia Sam Kutesa.

12.06.2014 07:27
Sam Kutesa Foto: ,
Sam Kutesa.
debata

Uganda sa pritom nedávno stala terčom kritiky kvôli kontroverznému zákonu zameraným proti homosexuálom. Samotný Kutesa navyše podľa agentúry AP v minulosti čelil obvineniu zo zneužívania svojho úradu a z prijímania úplatkov od zahraničných podnikov.

Šesťdesiatpäťročný Kutesa však získal jednomyseľnú podporu zo strany afrických krajín a nemal žiadneho protikandidáta. Do prevažne ceremoniálnej funkcie predsedu nastúpi v septembri, a nahradí tak Johna Asheho z karibských ostrovov Antigua a Barbuda. Vo funkcii šéfa zhromaždenia 193 členských štátov OSN sa každý rok pravidelne striedajú zástupcovia piatich regionálnych skupín. Kutesa v prejave po svojom zvolení prisľúbil, že bude podporovať rovnoprávnosť mužov a žien a pokračovať v úsilí OSN o odstránenie chudoby a riešenie klimatických zmien. „Nikdy som nebol uznaný vinným z korupcie. Nie som homofóbny,“ vyhlásil pri neskoršom rozhovore s novinármi.

Ugandský zákon umožňuje súdom ukladať gayom a lesbám dlhoročné tresty len na základe ich sexuálnej orientácie. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun už skôr vyzval Ugandu na zrušenie tohto zákona, ktorý by podľa neho mohol podporovať predsudky a podnecovať k násiliu voči homosexuálom.

debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Uganda #Sam Kutesa