Kim Čong-un kritizoval meteorológov

V búrlivom ovzduší sa ocitli severokórejskí meteorológovia, na ktorých hlavu sa zosypali hromy a blesky najvyššieho vodcu krajiny Kim Čong-una.

12.06.2014 09:01
debata (2)

Podobná verejná kritika niektorých profesií alebo odvetvia je v KĽDR veľmi výnimočná, napísal spravodajský server BBC News.

Kim Čong-un vyhlásil, že „mnoho predpovedí je nesprávnych“, pretože metódy hydrometeorolo­gickej služby nie sú „ani moderné, ani vedecké“, napísala severokórejská štátna tlač. Toto verejné kritizovanie počas jednej z „návštev v teréne“ severokórejského vodcu odvysielala aj štátna televízia.

Kim Čong-un dodal, že meteorológovia musia „zásadne zlepšiť svoju prácu“, pretože dobré predpovede počasia sú potrebné, aby „ochránili životy a majetok ľudí pred katastrofami, ktoré spôsobujú abnormálne klimatické javy“.

Návštevy v teréne, či už ide o cestu Kim Čong-una do niektorej z tovární, k vojenskej jednotke či pracovnej čate, sa zvyčajne nesú v pozitívnom duchu. Kim Čong-un prítomných verbálne potľapká po ramene, príležitostne im povie zasvätenú radu a so širokým úsmevom pózuje pre fotografov.

Napríklad pri nedávnej návšteve v továrni na kĺzačky Kim Čong-un vyhlásil, že ich práca dokazuje, že v Severnej Kórei „nič nie je nemožné“. Verejnú kritiku si Kim Čong-un naposledy neodpustil v roku 2012, keď ho veľmi sklamala návšteva zábavného parku v Pchjongjangu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #meteorológovia