Deväťdesiatnik Bush skáče s padákom a predáva ponožky

Trápi ho Parkinsonova choroba a z invalidného kresla sa málokedy postaví. George Bush starší, 41. prezident USA, ktorého nekrológ majú mnohé redakcie vopred pripravený od prelomu predminulého a minulého roku, keď s vážnymi dýchacím ťažkosťami strávil dva mesiace v nemocnici, sa napriek tomu rozhodol svoje deväťdesiatiny osláviť vo veľkom štýle.

12.06.2014 19:53
George Bush starší Foto: ,
Na svoju deväťdesiatku sa americký exprezident George Bush starší rozhodol zopakovať narodeninový zoskok spred piatich rokov.
debata (5)

Z letného sídla v štáte Maine, kde ho vo štvrtok večer čakala oslava s dvoma stovkami gratulantov, na Twitteri oznámil: „V Maine je krásny deň – skutočne dosť pekný na zoskok padákom.“

Oslávenec si na zoskok v tandeme vybral rovnakého partnera, s ktorým skočil už niekoľkokrát predtým. Do štvrtka mal Bush za sebou sedem zoskokov. Prvý absolvoval za druhej svetovej vojny v roku 1944, keď mu ako pilotovi námorníctva zostrelili lietadlo nad Tichým oceánom. Ďalšie už boli dobrovoľné vrátane tých, ktorými oslávil svoje 75., 80. a 85. narodeniny. Práve pred piatimi rokmi sa príbuzným zdôveril, že ešte raz, naposledy, by chcel skočiť na svoju deväťdesiatku.

„Miluje adrenalín. Miluje vzrušenie,“ povedal o bývalom prezidentovi jeho hovorca Jim McGrath. „To je tá jeho vášeň pre život. Som si istý, že tým okrem iného posiela posolstvo ostatným, že aj v dôchodcovskom veku si stále môžete nájsť výzvy,“ citovala ho agentúra AP. Počas svojej dlhej kariéry bol riaditeľom CIA, viceprezidentom i šéfom Bieleho domu. Založil politickú dynastiu, keď jeden jeho syn, George W., to tiež dotiahol do Bieleho domu, a druhý, Jeb, bývalý guvernér Floridy, je stále v hre o prezidentskú kandidatúru v roku 2016. Na poste hlavy Spojených štátov (1989 až 1993) zavŕšil to, čo začal po boku svojho predchodcu Ronalda Reagana a ukončil studenú vojnu. Do dejín sa zapísal aj prvou irackou vojnou, keď po invázii Bagdadu do Kuvajtu v roku 1991 spustil operáciu Púštna búrka. Naštartovať domácu ekonomiku sa mu však nepodarilo, a preto na rozdiel od svojho syna strávil v Bielom dome len jedno funkčné obdobie.

Po volebnej porážke, ktorú utŕžil od Billa Clintona, odchádzal z politiky s podporou 47 percent Američanov. Dnes, podľa prieskumu, ktorý si dala spraviť televízia CNN, je po Clintonovi druhým najpopulárnejším žijúcim exprezidentom s preferenciami blížiacimi sa k 60 percentám.

Bush starší sa ani vo vysokom veku neutiahol úplne do ústrania. Vlani v lete sa verejnosti ukázal s holou hlavou. Dal si ju vyholiť ako gesto solidarity s malým chlapcom zápasiacim s leukémiou. S dvojročným pacientom, synom svojho ochrankára, ktorému po chemoterapii vypadali vlasy, sa dal vyfotografovať a podporil tak zbierku na jeho liečbu.

Na jeseň zase spolu s manželkou Barbarou boli svedkami na svadbe dvoch podnikateliek v štáte Maine, a to napriek tomu, že ich syn George mladší sa proti sobášom homosexuálov aktívne staval a presadzoval aj ústavný dodatok, ktorý ich mal zakázať.

O pretrvávajúcej popularite Georgea Busha staršieho, ktorý je známy svojou slabosťou pre pestrofarebné ponožky, svedčí aj fakt, že sa na nej stále dá pekne zarobiť. Republikánska strana minulý týždeň oznámila, že predajom prúžkovaných žlto-oranžovo-zeleno-modrých ponožiek, pomenovaných po Bushovi staršom, sa jej podarilo zozbierať takmer milión dolárov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #USA #George Bush