Mariupol je pod kontrolou ukrajinskej armády

Ukrajinské ozbrojené sily v piatok ovládli prístavné mesto Mariupol a tamojším proruským separatistom pritom spôsobili značné straty. Podľa ukrajinských médií o tom na Facebooku informoval minister vnútra Arsenij Avakov.

13.06.2014 10:40
debata (107)

„Operácia sa začala ráno o 04:50 (03:50 SELČ). Pokračuje podľa plánu. Všetky kľúčové oporné body teroristov sú teraz pod kontrolou,“ oznámil najprv minister. O niečo neskôr napísal, že o 06:34 bola na mestskej radnici vztýčená ukrajinská vlajka.

Bez spresnenia tiež oznámil, že straty „teroristov“ sú vysoké, zatiaľ čo na strane jednotiek zapojených do „protiteroristickej operácie“ sú len dvaja zranení.

Do akcie v centre Mariupolu, ktorý je odrezaný, boli nasadené oddiely Národnej gardy a špeciálne jednotky ministerstva vnútra. Podľa správy Národnej gardy, ktorú cituje agentúra ITAR-TASS, sú na strane vládnych síl zranení štyria bojovníci, z toho jeden ťažko.

Agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na miestne zdroje informovala, že príslušníci 79. samostatnej výsadkovej brigády, ktorí sa zúčastňujú vojenskej operácie proti separatistom na východe Ukrajiny, padli do pasce rebelov. Dvaja vojaci vraj zomreli a 21 ďalších utrpelo zranenia.

Nejasné je, kde ku konfliktu došlo. Niektoré zdroje uvádzajú, že sa boj odohral v Slaviansku v Doneckej oblasti. Podľa iných to bolo na hranici medzi Doneckom a Rostovskou oblasťou.

Vojenský analytik Dmytro Tymčuk, ktorý vedie skupinu, ktorá si hovorí Informačný odboj, v piatok na Facebooku napísal, že jednotky „protiteroristickej operácie“ pri bojoch zničili alebo vyradili dva tanky a tri obrnené transportéry a niekoľko nákladných áut v rukách povstalcov. O život ale prišli štyria príslušníci ozbrojených síl a 31 bolo zranených.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí ozbrojenci #Mariupol