Šéf NATO je znepokojený, že separatisti majú ruské tanky

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen je znepokojený správami o tom, že proruské skupiny na Ukrajine získavajú ťažké zbrane z Ruska, vrátane tankov.

13.06.2014 16:26
NATO, Anders Fogh Rasmussen Foto: ,
Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.
debata (167)

Ak by sa tieto informácie potvrdili, bolo by to „vážnou eskaláciou“ krízy na východe krajiny, uviedol šéf NATO v tlačovom vyhlásení.

Použil tak súslovie, ktorým v minulých týždňoch západné štáty označovali čas, kedy by museli rozhodnúť o spustení plošných hospodárskych sankcií voči Ruskej federácii. Po poslednom rokovaní G7 lídri vyspelých ekonomík ale v záverečnom materiáli uviedli, že sú pripravení na sankcie pristúpiť, „ak si to vyžiadajú okolnosti“.

„Sledovali sme správy, že ruské tanky a ďalšia obrnená technika mohla prekročiť hranice na východnej Ukrajine,“ napísal Rasmussen. Preniknutie troch tankov a ďalšej techniky cez hranicu oznámili vo štvrtok kyjevskí predstavitelia, Moskva to odmieta. Sami separatisti pripustili, že týmito tankmi disponujú, odmietli ale uviesť, ako ich získali.

Generálny tajomník NATO v piatok vo vyhlásení zopakoval výzvu Rusku, aby dokončilo sťahovanie svojich síl od ukrajinských hraníc, zastavilo presuny zbraní aj bojovníkov cez túto hranicu a uplatnilo svoj vplyv na ukrajinských separatistov.

Západné krajiny zaviedli po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym cielené sankcie voči desiatkam ruských predstaviteľov a niektorým firmám. Pripravené sú ale tiež varianty plošných sankcií, ktoré by zasiahli určité sektory ruského hospodárstva, mali by však nepochybne vplyv aj na ekonomiku krajín, ktoré ich budú uplatňovať.

167 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Anders Fogh Rasmussen #Ukrajina