Povstalci v Luhansku zostrelili vojenské lietadlo so 49 ľuďmi

Separatisti v Luhansku v noci na sobotu zostrelili ukrajinské vojenské lietadlo so 49 ľuďmi na palube. Informovala o tom spravodajská stanica CNN a agentúra AFP. Neskôr správu potvrdili armádni hovorcovia.

14.06.2014 07:03 , aktualizované: 11:12
lietadlo, Luhansk Foto:
Zostrelenie lietadla v Luhansku.
debata (742)

Podľa informácií ukrajinského ministerstva obrany bolo na palube dopravného lietadla Il-76 deväť členov posádky a štyridsať príslušníkov dnepropetrovského výsadkového práporu. Všetci po páde lietadla zahynuli.

Ukrajinské ministerstvo oznámilo, že armádne dopravné lietadlo zasiahli velkorážnym guľometom pri pristávacom manévri na luhanskom letisku. Povstalci, ktorí letisko už niekoľko dní ostreľujú, pravdepodobne zasiahli stroj i raketou zem-vzduch. Jednotka ukrajinských výsadkárov mala v rámci plánovanej rotácie nahradiť vojakov slúžiacich v regióne.

Stroj prevážal aj výzbroj, potraviny a zásoby, uviedla ukrajinská agentúra Unian. Proruskí radikáli na východe Ukrajiny už zostrelili niekoľko armádnych lietadiel, sobotný útok je však najtragickejší. Minulý týždeň zahynuli na palube zostreleného dopravného lietadla traja vojaci, koncom mája v troskách vrtuľníka Mi-8 zomrelo 14 ľudí vrátane ukrajinského generála.

Podľa spravodajského serveru Cenzor strážia luhanské letisko dve výsadkárske jednotky, ktoré sú už týždeň fakticky v obkľúčení. V okolí je niekoľko povstaleckých palebných postov, ktoré sa vojakom nedarí zlikvidovať.

Obyvatelia Luhanska podľa televízie Espreso celú noc hlásili pohyb kolón nákladných automobilov a autobusov s povstalcami. Luhanský spravodajský server Informator napísal, že radikáli sa pripravujú na obranu polmiliónového mesta pred očakávaným útokom armády.

O pokuse dvoch vojenských kolón preniknúť z Ruska do Charkovskej oblasti počas dňa novinárov informoval gubernátor oblasti Ihor Balut. Počas uplynulých 24 hodín podľa neho ukrajinská armáda s pomocou bojových vrtuľníkov zastavila dve kolóny zložené z osobných a nákladných automobilov a obrnených transportérov.

V noci na sobotu sa podľa ukrajinských médií bojovalo aj v meste Horlivka v Doneckej oblasti. Do bojov zasiahlo ukrajinské letectvo, ktoré raketou zasiahlo budovu mestskej polície, tú okupujú vzbúrenci. Zásah vyvolal požiar a následne zničil tretie a štvrté poschodie budovy. Útok si vyžiadal jedného mŕtveho a niekoľko zranených.

742 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #lietadlo #Ukrajina #Luhansk