Iracký premiér vyzval na jednotu v boji proti radikálom

Iracký premiér Núrí Málikí v odvysielanom televíznom prejave vyzval iracké obyvateľstvo, aby sa pevne zjednotilo v boji proti skupine islamistických radikálov zo skupiny ISIL (Islamský stáť v Iraku a Levante).

14.06.2014 07:28 , aktualizované: 19:17
Irak, Ninive, al-Kajdá Foto:
Foto zo sociálnej siete Twitter ukazuje bojovníkov z al-Kajdá pri vojenskej základni v provincii Ninive.
debata (17)

Premiér povedal, že nesmie dôjsť k rozštiepeniu medzi sunnitmi a šiitmi – „deťmi tej istej viery“ a sľúbil, že sunnitskí extrémisti z ISIL budú porazení. Vzbúrenci ale zatiaľ ďalej plánovali útok na Bagdad a zabili najmenej ďalších deväť príslušníkov vládnych síl.

„My sme statočnejší,“ vyhlásil Málikí armádnym dôstojníkom v meste Sámarra, kam v piatok odišiel na bezpečnostnú schôdzku. ISIL už na Samarru tento týždeň zaútočila a mesto obsadila, v piatok ho ale iracká armáda zase oslobodila. Sámarra leží 110 kilometrov severne od Bagdadu a je v nej mauzóleum dvoch šiitskych imámov. Práve po útoku na túto šiítsku svätyňu v roku 2006 začali tvrdé boje irackých sunnitov proti šiitom, ktoré trvali dva roky.

Málikího vypočuli stovky mladých Iračanov, ktorí sa z náboženských a vlasteneckých pohnútok dostavili do náborových stredísk v Bagdade. „Z vôle božej zvíťazíme. Nezastaví nás ISIL ani iní teroristi,“ citovala agentúra AP jedného z dobrovoľníkov. Tých sa podľa tamojších úradov prihlásilo viac ako 4 200.

Rýchla ofenzíva radikálov z ISIL, ktorí postupujú zo severu na Bagdad, iracké jednotky spočiatku zaskočila, mnohí vojaci pred bojovníkmi z tejto skupiny utekali. Málikí vojakov v Sámarre ale uistil, že im na pomoc prídu dobrovoľníci.

„Sámarra nebude poslednou obrannou líniou, ale zhromaždiskom a východiskovou základňou,“ povedal podľa agentúry Reuters Málikí. „V najbližších hodinách prídu všetci dobrovoľníci podporiť bezpečnostné sily v ich vojne proti gangom ISIL. To je začiatok ich konca,“ vyhlásil premiér.

Iračanov Málikí vyzval, aby sa zomknutí postavili útočníkom na odpor. „Štát stojí za vami, kabinet, učenci a kmene,“ povedal. Celý svet sa spolieha „na náš boj proti ISIL“. Boje sa teraz očakávajú predovšetkým v oblasti Bagdadu. Hovorca vedenia ISIL podľa agentúry AFP vyzval sunnitských vzbúrencov, aby pochodovali na Bagdad a neďaleké mesto Karbalá, ktoré patria k najsvätejším miestam šiitov. Rebeli boli v sobotu necelých 100 kilometrov od metropoly. Obchody sú zatvorené a ulice mesta sú už tri dni ľudoprázdne, bolo vidieť len bezpečnostné zložky.

Vláda oznámila bezpečnostný plán na ochranu Bagdadu a pripravuje protiofenzívu severne od metropoly. Úrady majú tiež podporu milícií, ktoré vytvorili Američania v roku 2006 na boj s protivládnymi živlami.

Vzbúrenci počas dňa podľa nepotvrdených správ dobyli jedno mestečko severne od Bagdadu a naopak vládne letecké sily zabili v oblasti Tikrítu okolo 50 rebelov. Násilie bolo aj v samotnom Bagdade. Pri útoku neznámych ozbrojencov na kolónu vládnych vozidiel v severnom Bagdade prišlo o život deväť policajtov.

Irán je pripravený pomôcť Bagdadu, nevylučuje spoluprácu s USA

Irán je pripravený v rámci medzinárodného práva pomôcť irackej vláde v boji proti islamistickým radikálom. Vyhlásil to iránsky prezident Hasan Rúhání, vylúčil pritom ale vojenskú operáciu na území Iraku.

Podľa zahraničných agentúr prezident tiež povedal, že Irán by mohol dokonca zvážiť prípadnú spoluprácu so Spojenými štátmi pri obnove bezpečnosti v Iraku.

„Všetci by sme mali prakticky aj verbálne postupovať proti teroristickým skupinám,“ citovala agentúra Reuters Rúháního slová na tlačovej konferencii, ktorú naživo prenášala iránska štátna televízia.

Na otázku, či by Teherán spolupracoval v snahe zastaviť postup sunnitských radikálov v Iraku aj so svojím dlhoročným nepriateľom Spojenými štátmi, prezident odpovedal: „Môžeme o tom uvažovať, ak uvidíme, že sa Amerika púšťa do zásahu proti teroristickým skupinám v Iraku alebo inde.“

Islamskí radikáli zo sunnitskej organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) postupujú v Iraku na juh smerom k Bagdadu a ich ťaženie zatiaľ nenaráža na väčšie prekážky. Ich cieľom je založiť islamský kalifát na severe Sýrie a Iraku. Ich blesková ofenzíva vyvolala v šíitskom Iráne veľké obavy a objavili sa správy, že Teherán už údajne poslal do Iraku 150 členov elitných revolučných gárd a ponúkol dve brigády na obranu Bagdadu. Rúhání to ale poprel.

„Poskytneme svojmu susedovi Iraku všemožnú podporu a rady, vojenské zapojenie ale od nás nebolo požadované a nepripadá ani do úvahy,“ povedal podľa citácie agentúry DPA. Irán nevyslal do Iraku žiadnych vojakov a ani v budúcnosti tam nerozmiestni žiadne svoje jednotky, zdôraznil iránsky prezident.

Americký prezident Barack Obama v piatok oznámil, že Američania Iraku pomôžu, ale že hlavná zodpovednosť leží na tamojších predstaviteľoch. Tiež povedal, že rozhodnutie o forme americkej pomoci padne v nasledujúcich dňoch, vyslanie pozemných jednotiek však úplne vylúčil.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Irán #ISIL